5. Groene banen bieden perspectief
De mannen en vrouwen werkzaam in de fossiele sectoren worden het hardst geraakt. En nieuwe banen liggen niet voor het oprapen. Een fonds waarvan het geld rechtstreeks de zakken in vloeit van aandeelhouders en bestuurders van multinationals, helpt werknemers van de Europese kolenmijnen, de Rotterdamse Haven en Groningen geen stap verder. Nieuwe groene vaste banen bieden wél perspectief en economische stabiliteit. Een economie gebaseerd op schone energie zal nieuwe banen creëren, zoals massale installatie van zonnepanelen, grootschalige isolatie en verduurzaming van woningen, het onderhouden van windparken, de bouw van elektrische auto’s enzovoorts.
Maar dit vervangt niet één op één de banen die verdwijnen. Sterke vakbonden, degelijke lonen en sociale rechten vormen het fundament. Hiermee worden sociale plannen voor de mensen die hun oude baan kwijt raken en opleidingen die aansluiten bij nieuwe technologieën voor jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan verzekerd. Stabiele nieuwe banen bieden economische stabiliteit, dit verkleint de nu groeiende ongelijkheid.
De Green Deal wil dat er ‘territoriale transitieplannen’ komen. Maar er is geen enkele garantie ingebouwd dat het geld direct in de werknemers uit de fossiele industrie en de leefbaarheid van de meest kwetsbare regio’s wordt geïnvesteerd. Zo vloeit het geld rechtstreeks de zakken in van de multinationals en de industrie, zonder dat daar iemand beter van wordt.
Investeringen moeten direct ten goede komen aan scholing en sociale plannen voor de werknemers in de fossiele sectoren en in leefbaarheid van kwetsbare regio’s. Dit is geen individuele verantwoordelijkheid van de man of vrouw die zijn baan verliest en de werkgelegenheid de regio uit ziet verdwijnen, maar de verantwoordelijkheid van de overheid. Investeringen in duurzame projecten zorgt voor meer werkgelegenheid. Juist nu zovelen hun werk zien verdwijnen als gevolg van de coronacrisis, is het aan de overheid te zorgen voor volwaardige banen met zekerheid.