publicatie

Tribune 11/2006 :: Marijnissen - De Finale

Tribune, november 2006

Marijnissen

De Finale

Het worden mijn tiende verkiezingen als lijsttrekker, eerst in Oss, toen in Noord-Brabant en vanaf 1989 voor de Tweede Kamer. Tien keer en het went nooit. Zeker, door de ervaring die ik ermee heb, weet ik wel zo’n beetje hoe de hazen lopen en wat er van je verwacht wordt op verschillende momenten tijdens zo’n campagne, maar de spanning blijft hetzelfde. De reden? Je wordt door de hoogste macht in een democratie – de kiezer – gewogen. En tegen de uitspraak van de kiezer is geen beroep mogelijk. Zijn wil is wet.

De afgelopen tientallen jaren hebben de Tweede Kamerfractie en de hele partij hard gewerkt om meer mensen vertrouwen te laten krijgen in onze plannen met Nederland. Dat heeft ertoe geleid dat we bij elke verkiezing er beter uitkwamen dan de keer ervoor. Dat is heel bemoedigend. Want vertrouwen is iets heel ingewikkelds. Het hangt samen met je gevoel én je verstand. En, zoals het spreekwoord zegt, het komt te voet en gaat te paard. Het is een bijzonder groot compliment aan de partij dat we dat – bijna ongrijpbare – vertrouwen in de partij steeds hebben kunnen laten groeien.

In maart dit jaar boekten we nog een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op 22 november zal blijken of we ook op landelijk niveau een nieuwe sprong vooruit gaan maken. Ik kan niet wachten tot het op die avond 21.00 uur is en de eerste exitpolls bekend worden. Meestal is dan meteen duidelijk wat de trend wordt voor de rest van de avond. Als er zoiets bestaat als ‘loon naar werken’, dan kan het niet anders of we gaan weer winnen.

Hoewel het kabinet voortijdig ten val kwam, en we dus plotseling versneld de campagne moesten opstarten, is alles toch goed gegaan. Ik dank de vele duizenden activisten die al die miljoenen huizen langs geweest zijn, onze plakkers, onze mensen van de Soep Express, de makers van onze films en spotjes, het campagneteam, de kandidaten die duizenden kilometers hebben gereisd om echt overal aanwezig te zijn. Ik dank ook jou voor je inzet. Het succes van de SP is het succes van ons allemaal.

We hebben nog een paar dagen tot de verkiezingen. Probeer dóór te gaan met de campagne tot om 21.00 uur de stembussen sluiten. Er zijn heel veel mensen die pas op het laatste moment beslissen op wie ze gaan stemmen. En élke stem telt. Je weet: met ’n stem op de SP maak je de SP groot, hou je de PvdA links, stuur je de VVD naar huis en maak je Balkenende IV onmogelijk.

Ik wens je een fijne avond, op 22 november.

Inhoud