publicatie

Tribune 11/2006 :: Finale-Feest - Iedereen een VIP

Tribune, november 2006

Finale-Feest

Iedereen een vip op het grote Finale-Feest

Met het Finale-Feest in de Arnhemse Burgers Zoo is op zondag 5 november op feestelijke wijze de laatste, beslissende fase van de SP-campagne ingezet. Het werd een dag vol lekkere muziek, leuke optredens en… 3500 vips!

Tekst Rob Janssen, Ronald Kennedy, Elma Verhey Foto’s Karen Veldkamp

Het plein voor het station van Arnhem ziet zwart, of liever rood, van de mensen. Jan Marijnissen glimlacht vanaf verkiezingsposters zijn achterban toe. Dat de bussen tjokvol zitten en dat er daarom wel eens een halte wordt overgeslagen, mag de pret niet drukken.

Bij de eveneens afgeladen Zoo-parkeerplaats heeft zich al een behoorlijke menigte gevormd. De ontvangst is sjiek: op een rode loper worden de SP’ers onthaald. Daar worden ze door de (kandidaat-) Kamerleden op champagne getrakteerd. Het is duidelijk: bij de SP is iedereen een vip.

Het is half twaalf. Eén uur voor het feest losbarst zit de feesttent al behoorlijk vol. Een blaasorkest speelt opzwepende meezingers en kinderen rennen met ballonnen door het feestpubliek. Achter de coulissen staat, met een brede glimlach, partijsecretaris Hans van Heijningen. Trots meldt hij, dat het Finale-Feest door circa 3500 partijgenoten wordt bezocht. Onverwacht veel. “Het ligt deels aan de campagnedynamiek, maar zeker ook aan de groeiende populariteit van de SP.” De afgelopen week alleen al hebben zich 500 nieuwe leden gemeld.

Later wordt Van Heijningen op het podium geroepen door cabaretier en gastheer Sjaak Bral. “Dit feest is een blijk van erkentelijkheid aan al die mensen die voor SP de benen onder hun lijf vandaan rennen, affiches plakken en posteren”, roept Van Heijningen tegen de enthousiaste SP-leden en hun familie. “Onze kracht zit hem niet in kapitaal, maar in gewone mensen die buitengewoon hard werken om Nederland sociaal te maken. Dank u!”

“Onze Jan? Maar die zit toch thuis?”

Het is de tweede keer dat een SP-feest in Burgers Zoo wordt gegeven. De eerste was in maart 2002. “Sindsdien zijn we verdubbeld in leden”, aldus Van Heijningen. “Wat mij betreft staan we hier over een paar jaar weer. In een nóg grotere zaal. Met een nóg groter publiek.”

Vervolgens presenteert acteur Huub Stapel een politieke kennisquiz. Tot grote hilariteit van de aanwezigen gaat de prijs, een digitale camera, uiteindelijk naar een klein, blond meisje.

De soulband Big, Black & Beautiful zorgt voor een zeer krachtige muzikale omlijsting. Agnes Kant – gekleed in een volledig rood kostuum – gaat bij ‘Lady Marmelade’ helemaal uit haar dak. Iedereen klapt en host vrolijk mee.

Alhoewel het komische duo Ernesto en Marcellino verdacht veel overleden typetjes opvoeren (onder andere Prins Bernhard en Klazien uut Zalk), doen ze dat zo leuk dat er hard wordt gebulderd. Met name de persiflage van ‘VOC-kapitein’ Balkenende valt in goede aarde. Zo ook koningin Beatrix. “Ik wantrouw de plotselinge koningsgezindheid van de SP zeer”, laat Ernesto haar zeggen.

Nadat Bob Fosko het SP-verkiezingslied ten gehore heeft gebracht, is het tijd voor de dieren. En dus trekt de bonte rode stoet naar de dierentuin

“Kijk ma, daar heb je Jan,” stoot een roodharige dame op weg naar de Zoo haar oude moeder aan. “Onze Jan?” reageert de dame op leeftijd verbaasd. “Maar die zit toch thuis?” De dochter lachend: “Nee, ik bedoel Jan Marijnissen.” Terwijl het NOS-journaal Marijnissen interviewt wordt de SP-leider van alle kanten vereeuwigd door handycams, digitale cameraatjes en een hoop mobieltjes. En nadat zo’n twee uur later ook alle wilde dieren in de Zoo op fotorolletjes en geheugenkaarten zijn vastgelegd, keren de SP-leden terug over de rode loper. Het is doodstil als dichter, priester en SP-lijstduwer Huub Oosterhuis zijn toespraak houdt over geloof en liefde. Zelfs de kleine kinderen die op het randje van het podium zitten, luisteren aandachtig en kijken vol verwondering op naar Oosterhuis.

“Wouter, als jij niet kiest zullen de kiezers dat voor jou doen. En ze weten de SP te vinden”

Ondertussen lopen een paar stoere mannen met cowboyhoeden bij de artiesteningang met flesjes bier. Het blijkt de Nederlandse coverband van U2 te zijn. Hun optreden wordt zeer gewaardeerd door Marijnissen die achter de coulissen met zijn handen op het podium mee drumt. Bij “With Or Without You”gaat hij helemaal los. Dan is het de beurt aan Jan zelf. In een donderende speech hekelt hij de resultaten van het neoliberale beleid dat CDA, VVD en ook PvdA hebben gevoerd. “Wij accepteren dat niet. We accepteren het ook niet dat ziek voor gezond betaalt in de no-claim. Die moet verdwijnen.” De aanwezigen klappen om het hardst. Marijnissen daagt Bos nogmaals uit om mee te doen aan een sociale alliantie. “Wouter als jij niet kiest, zullen de kiezers dat voor jou doen. Ze weten de SP te vinden.” De zaal ontploft bijkans van ’t overweldigende applaus. “De keuze is niet tussen Bos of Balkenende. Juist als je verandering wilt, moet je SP stemmen.” Tot slot heeft Marijnissen nog één laatste aanmoediging voor het publiek: “Durf te winnen!”

Hierop betreden de Carmenian Gospel Singers het podium met hun interpretatie van ‘Een mens is meer’. Buiten wordt Marijnissen onthaald door tv-camera’s en een schare dolenthousiaste fans. Het feest lijkt, zo blijkt uit de reacties, slechts een voorproefje van 22 november. Het zoontje van Kamerlid Arda Gerkens heeft de smaak te pakken. “Stem SP”, zingt hij vrolijk als hij de tent verlaat. Voor de NOS-camera’s richt Marijnissen zich nog eens tot de progressieve kiezer: “Strategisch stemmen betekent deze keer SP stemmen.”

Inhoud