Tribune 07/2008 :: Interview - Jong Raadslid van het jaar Marjolein Buijssen

Tribune, juli/augustus 2008

Interview

Interview Marjolein Buijssen

Het beste paard van stal

Het Tilburgse SP-raadslid Marjolein Buijssen (22) is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG uitgeroepen tot Jong Raadslid van het jaar. De jury koos haar uit veertig genomineerde jonge collega’s. Naast raadslid is ze parttime persvoorlichtster bij Milieudefensie in Amsterdam.

Tekst: Anthonie Vermeer Foto's: Joop Wever

Wat was de prijs?

“Een nogal kitscherige bokaal en abonnementen op vakbladen. Het leukste deel van de prijs is een dag meelopen met topbestuurders, zoals de Amsterdamse burgemeester Job Cohen.”

Hoe heb je het gevierd?

“In het weekend ben ik met vrienden de stad ingegaan. Ik had ontzettend veel bloemen gekregen. Alle bossen gingen mee tijdens het stappen; ik heb ze uitgedeeld en geruild voor bier.”

Hoe ben je in de politiek terechtgekomen?

“Op de middelbare school moesten we partijprogramma’s vergelijken. Ik voelde me aangetrokken tot de SP, omdat die de wijk ingaat, luistert naar de mensen en voor hen in actie komt. Vandaar mijn voorkeur boven bijvoorbeeld GroenLinks. In mijn toenmalige woonplaats Rosmalen kwam ik in contact met ROOD en toen ik in Tilburg ging studeren bleek daar nog geen ROOD-groep te zijn. Er waren genoeg mensen die dat wel wilden, ik heb geholpen met de oprichting.”

Het juryrapport noemt jou ‘zichtbaar, benaderbaar, origineel en succesvol’. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Zichtbaarheid heb ik te danken aan het regelmatig inbrengen van voorstellen. Dat leidt tot aandacht in de lokale pers, waardoor ik word herkend op straat. Bovendien laat ik me letterlijk zien; ik ben geen type dat borrels afloopt maar ik kom graag op bewonersavonden. Wie zich veel laat zien, wordt vanzelf benaderbaar. De jury zag originaliteit in mijn soms op het eerste gezicht rare voorstellen. Als ik me verveel tijdens saaie vergaderingen bedenk ik uit balorigheid wel eens iets geks, zoals kinderraden. Dat kwam erdoor. Net als mijn motie om het gebruik van jargon, moeilijke woorden en Engelse termen tijdens vergaderingen te verbieden. De meeste van mijn voorstellen worden aangenomen. Dat kun je succesvol noemen.”

Wat zijn je ambities?

“Voor mezelf heb ik geen verlanglijstje. Het was ook niet mijn ambitie om in de gemeenteraad te komen of een prijs te verdienen. Ik wil me inzetten voor de inwoners van Tilburg. Een inhoudelijke ambitie is het vergroenen van Tilburg. Ik ga me er met onze fractie sterk voor maken om het aantal bomen te verdubbelen, zodat we straks per stadsbewoner een boom hebben.”

Je bent 22. Moet jij niet genieten van het leven, feesten en beesten?

“Dat doe ik echt wel, hoor! Ik ga graag de kroeg in met vrienden, ga regelmatig op vakantie en bezoek concerten. Ik kom niets te kort. En als het werk uit de hand loopt, zet ik gerust mijn telefoon een dag of twee uit. Natuurlijk is het druk. Ik ben naast mijn halve baan bij Milieudefensie zo’n dertig uur per week bezig met politiek. Maar ik heb geen gezin, dus ik houd genoeg tijd over.”

Inhoud