publicatie

Spanning oktober 2010 :: Inleiding - Het nieuwe kabinet: kansen en bedreigingen

Spanning, oktober 2010

Het nieuwe kabinet: kansen en bedreigingen

VVD en CDA hebben een regering gevormd. Omdat die twee partijen samen net aan een derde (52) van de 150 Kamerzetels hebben hadden ze extra steun nodig. Deze hebben ze ingekocht bij Geert Wilders en zijn 24 leden tellende kamerfractie. Om de PVV’ers aan hun kant te krijgen, hebben Rutte en Verhagen, de kopmannen van VVD en CDA, concessies moeten doen. Concessies op een aantal punten zoals het instandhouden van het ontslagrecht en de WW. Daarnaast volgen ze Wilders wel in een aantal plannen waarmee de positie van sommige migranten onder druk wordt gezet.

Op de meeste punten zetten de nieuwe regeringsleiders de neo-liberale agenda voort. Alsof er geen crisis aan de gang is, een crisis die juist naar boven is gekomen door het ongebreidelde liberalisme. We kunnen verwachten dat als de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd en de bevolking de gevolgen ondervindt, er stevige protesten zullen volgen. We kunnen onze borst nat maken.

Voor de regering goed en wel met de uitvoering van haar plannen kan beginnen, krijgt de bevolking de mogelijkheid om de regering een rapportcijfer te geven. De verkiezingen voor Provinciale Staten van 2 maart 2011 zullen ongetwijfeld grotendeels worden beschouwd als het eerste oordeel over de regering Rutte. Tiny Kox schrijft in deze Spanning (p. 3-6) hoe belangrijk deze verkiezingen worden. Provinciale Staten bepalen namelijk de samenstelling van de Eerste Kamer en deze Kamer heeft de wettelijke mogelijkheid om wetten die door de Tweede Kamer zijn aangenomen, tegen te houden. Als de nieuwe Eerste Kamer een linkse meerderheid heeft, dan zal ze het de regering knap lastig kunnen maken bij het ten uitvoer brengen van haar rechtse plannen. SP’ers zullen daarom hard aan de slag moeten om de verkiezingen tot een succes te maken.

SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen geeft in een tweetal bijdragen over kernenergie en over de ondergrondse opslag van CO2 het belang aan van de discussies hierover. Discussie die op provinciaal niveau ook zullen worden gevoerd (p. 7-11).

De redactie vroeg twee economen van buiten de SP om hun oordeel over het regeerakkoord. Harry Verbon (p. 13-14) en David Hollanders en Jasper Laros (p. 15-16). De schrijvers laten vooral zien wat de regering verzuimt te doen.

Karel Koster, de SP-Tweede Kamer medewerker buitenlandse zaken schreef een artikel voor Spanning over de geleidelijke privatisering van legertaken (p. 17-19). Die ontwikkeling is het verst voortgeschreden in het Amerikaanse leger, maar ook in het Nederlandse leger op missie worden steeds meer taken uitbesteed aan particuliere bedrijven.

Een andere Kamermedewerker van de SP, Robert Vergeer, promoveerde onlangs aan de TU Delft. Hij schreef een dissertatie, helaas in het Engels, waarin hij aantoont dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt geen garantie is voor een dalende werkloosheid en een bloeiende economie (p.20-21). Wat de meeste economen en rechtse politici ook beweren.

We sluiten Spanning weer af met een Rijke Rooie Leven en de opinie. In het RRL een prent uit 1890 waarin socialisten van toen duidelijk maakten hoe zij de strijd tegen het kapitalisme zagen en vooral hoe zij die voerden. Op de Opiniepagina laat Hans van Heijningen zijn licht schijnen over het regeerakkoord.

N.B. Met ingang van deze aflevering is de redactie gewijzigd. Diederik Olders is uit de redactie van Spanning en full time naar de Tribune vertrokken. Arjan Vliegenthart volgt hem op.