publicatie

Tribune 3/2010 :: Linksvoor :: Angela Geurts

Tribune, maart 2010

Linksvoor

“Kinderen met problemen verdienen meer aandacht”

Tekst: Jola van Dijk Foto: Karen Veldkamp

Angela Geurts (26) uit Weert stond vorig jaar op de voorkant van het SP-rapport ‘De leraar aan het woord’. Ze werkt op een basisschool in Maarheeze, is actief voor de lokale SP-afdeling en zet zich met de ‘Werkgroep voor iedereen’ in voor mensen die buiten de samenleving dreigen te vallen.

Wat voor werk doe je op de basisschool?

“Ik val in bij groep 8, ben parttime groepsleerkracht van groep 1 en 2 en een paar uur per week begeleid ik leerlingen met gedragsproblemen.”

En toen gaf je ineens een gezicht aan de leerkrachten in Nederland.

“Ja, ik stond op de voorkant van het SP-onderzoek. Toen Manja Smits net Tweede Kamerlid was, is ze bij mijn school op werkbezoek geweest. Alle foto’s voor het onderzoek zijn ook bij mij op school gemaakt. Wat me in het onderzoek vooral treft, is de conclusie dat leerkrachten vinden dat ze zorgleerlingen niet genoeg kunnen begeleiden. Kinderen met problemen verdienen meer aandacht.”

Waarom werd je lid van de SP?

“Ik was al een paar maanden actief voor de partij, maar wilde me nog niet binden. In 2005 merkte ik op een regiobijeenkomst in Roermond dat je als lid meer invloed hebt. Toen ben ik zelf ook lid geworden.”

Wat brengt de kapitalist in je boven?

“Dat is eigenlijk geheim natuurlijk, dat zijn mijn zwakke plekken. Mijn vriend zou zeggen: ‘Schoenen!’, maar ik lees ook erg veel boeken. Daar heb ik altijd te weinig geld voor.”

Heb je hobby’s?

“Samen met mijn vriend heb ik een volkstuintje en met drie andere mensen vorm ik de Werkgroep voor iedereen.”

Wat doet die werkgroep?

“We zorgen ervoor dat niemand in Weert alleen hoeft te zijn met kerstavond. We houden een kerstpakkettenactie, organiseren een kerstmaaltijd en gaan naar het asielzoekerscentrum.”