publicatie

Tribune 01/2007 :: Prijs :: Oss : Parel van integratie

Tribune, januari 2007

Prijs

Oss: Parel van integratie

Chris Ermers, SP-wethouder van de gemeente Oss, ontving samen met beleidsmedewerker Miriam Kettani op 27 november 2006 een Parel van Integratie uit handen van minister Rita Verdonk. “We voeren geen doelgroepenbeleid meer, maar toegankelijkheidsbeleid.”

Tekst Marjo van Lijssel Foto David van Dam - GPD

Met gemengde gevoelens had SP-wethouder Chris Ermers de prijs voor het integratieproject in Oss in ontvangst genomen. “Natuurlijk ben ik er blij mee, want het is een kroon op ons werk. Maar ik vond het heel dubbel om die uit handen te krijgen van Verdonk. Ik ageer al jaren tegen haar integratie- en inburgeringsbeleid. Maar ze prees ons, omdat we als gemeente de rust en ruimte hebben genomen om goed na te denken over ons integratiebeleid. Een mooi compliment. Alleen jammer dat ze diezelfde rust en ruimte niet heeft genomen voor haar eigen beleid.”

‘Parels van Integratie’ is een initiatief van KIEM (Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden). In 2006 reikte KIEM drie Parels uit. Eén voor onderzoek, één voor lokaal beleid en één voor een project. De gemeente Oss werd met Kleurrijk Oss 2006-2009 uit 117 inzendingen gekozen tot winnaar van het beste lokale integratiebeleidsplan. Kleurrijk Oss werd zo bijzonder bevonden, omdat het integraal beleid is. “Elke afdeling op de gemeente – of het nu gaat om ouderen, zorg, onderwijs, huisvesting of economie – is verantwoordelijk voor het integratiebeleid binnen hun eigen sector,” legt Ermers uit.

Om ervoor te zorgen dat iedereen ook daadwerkelijk dit beleid in praktijk brengt, is uitvoeringscoördinator Miriam Kettani aangesteld. Zij beantwoordt vragen van collega’s en adviseert hen met betrekking tot beleidsvorming. Kettani: “We moeten allochtonen aanspreken op hun burgerschap en niet op hun identiteit. Als iemand van bijvoorbeeld de ouderenbond aan mij vraagt om iets te doen voor oudere Turken, dan ga ik daarover in overleg met de beleidsmedewerker voor ouderenbeleid. We voeren dus geen doelgroepenbeleid maar een toegankelijkheidsbeleid. En alle Osse partijen, zowel links als rechts, hebben het nieuwe beleidskader unaniem goedgekeurd.” Het integrale integratiebeleid van de gemeente Oss is begin 2006 van start gegaan. Daarvóór werd er een categoriaal beleid gevoerd, waarbij minderheden vooral werden aangesproken op hun etniciteit.

“Het vermijden van concentraties op scholen en wijken hoort er nadrukkelijk bij”

Voordat Kleurrijk Oss tot stand kwam is er binnen het college en de gemeenteraad veel gediscussieerd over het Osse integratiebeleid. Ermers: “We hebben tegen elkaar gezegd: wat willen we nu, balkenbrij of gemengde sla? In 2003 overheerste het idee dat ‘etnische minderheden’ zich maar eens moesten aanpassen aan de Nederlandse samenleving. Als een soort balkenbrij dus. Daar is natuurlijk veel voor te zeggen, want de onderlinge verschillen mogen niet té groot zijn. Maar je kunt ook voor de gemengde sla kiezen. Dat houdt in dat de samenleving bestaat uit verschillende onderdeeltjes met een eigen identiteit, maar toch aanvoelt als één geheel. Dat betekent dat je wel goed moet mengen. Daar hoort het vermijden van concentraties op bijvoorbeeld scholen of in wijken nadrukkelijk bij. Maar ook wederkerigheid. Integratie is een gezamenlijke opdracht, ieders verantwoordelijkheid. Dit jaar ga ik samen met Miriam opnieuw de stad in. We bezoeken scholen, wijkraden, woningbouwverenigingen en allerlei verenigingen om te praten over allochtonenbeleid. Op die manier willen we ook de autochtone Ossenaren aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor integratie. Het is dus niet alleen een opdracht aan het adres van allochtonen.”

Inhoud