SP Tribune 07/2006 :: Column Jan Marijnissen: Racisme in Nederland

Tribune, juli 2006

Column Jan Marijnissen

Eindelijk, in november verkiezingen!

Velen zullen een zucht van verlichting hebben geslaakt toen ze de eerste dag van deze maand hoorden dat de Tweede-Kamerverkiezingen een half jaar vervroegd zijn. Dankzij de profilerings- en dadendrang van de nieuwe fractievoorzitter van D66, die net de strijd om het lijsttrekkersschap had verloren, werd een briefje van mevrouw Hirsi Ali Balkenende II fataal.

Het uren- en urenlange debat over het paspoort van Ayaan Hirsi Ali had vanaf het allereerste begin iets surrealistisch. Nu het om één van de Kamerleden ging, was de overgrote meerderheid van de Kamer plotseling verontwaardigd over de hardvochtige wijze waarop minister Verdonk (al sinds haar aantreden) functioneert. Iedereen solidariseerde zich met de collega. Op zich heb ik daar geen problemen mee, maar… Vast staat dat mevrouw Hirsi Ali gelogen heeft over haar naam en haar geboortedatum, en haar vluchtverhaal heeft verzonnen. Ondanks de inzet voor het Nederlanderschap voor Hirsi Ali, staat nog steeds geenszins vast dat ook andere asielzoekers kunnen rekenen op dezelfde coulance en creativiteit van de overheid als het om hún status gaat. Dat riekt naar ‘meten met twee maten’.

De SP-fractie heeft het verzet tegen het botte optreden van minister Verdonk in de zaak Hirsi Ali gesteund om op die manier een breekijzer in handen te krijgen in de strijd voor een eerlijke behandeling van asielzoekers in het algemeen en de 26.000 mensen die al vele jaren wachten op een status in het bijzonder. Die strijd is al heel lang gaande, en we zullen die nu in verhevigde mate voortzetten.

Hoe het ook zij, D66 voelde zich niet langer thuis in de coalitie waar ze zich eigenlijk nooit bij had moeten aansluiten. Nu komen er vervroegde verkiezingen, zij het dat we eerst nog Balkenende III moeten uitzitten. De SP is zich al maanden aan het voorbereiden op de aanstaande verkiezingen. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw, wervend programma en aan een dito kieslijst met goede kandidaten. Beide zullen uitvoerig in de partij worden besproken, en dan… Naar de kiezers!

We hebben met ons optreden binnen en buiten de Kamer de afgelopen jaren bij veel mensen sympathie gewekt. Het is zaak om die sympathie nu om te zetten in een versterking van de Tweede-Kamerfractie. Daar hebben we ook uw steun bij nodig. Kozen de vorige keer nog veel mensen ‘strategisch’ en besloten ze daarom om te elfder ure op de PvdA te stemmen, nu moeten we de kiezers duidelijk maken dat ‘strategisch’ stemmen deze keer betekent: SP stemmen. Voor een beter Nederland, NÚ!

Inhoud