publicatie

Tribune 03/2001 Column Jan Marijnissen: Poldermodel gekopieerd

Tribune 16 maart 2001

Poldermodel gekopieerd

Als ik uit mijn raam kijk, staart een groot oog mij aan. De enorme poster staat op een van de silo's van de grote bierfabriek van Guinness hier in Dublin. Het bedrijf werkt aan een modern, gevoelig imago, zodat het mee kan in het Nieuwe Ierland.

Ik ben hier om nader kennis te maken met deze zogenaamde Celtic tiger. Lang bracht ik Ierland slechts in verband met Jameson, Johnny Logan, U2 en de hongersnood in de 19e eeuw die velen dwong te emigreren. Nu komen veel nazaten van die mensen terug, want Ierland is booming! De economische groei is al jarenlang de grootste van Europa, Amerikaanse bedrijven vestigen zich hier massaal en de werkloosheid is in een paar jaar teruggebracht van 11 naar 4 procent. Maar dit Keltische wonder heeft ook een schaduwzijde: de verschillen tussen arm en rijk zijn groter dan ooit, de publieke sector is ziek en de Ierse cultuur en waarden verliezen hun betekenis. Ongetwijfeld de belangrijkste oorzaak van al deze snelle veranderingen is gelegen in de Amerikaanse, neoliberale richting die de politiek heeft gekozen. De belasting op winsten is de laagste van Europa (12,5 procent) en ook de inkomstenbelasting is fors verlaagd. Tegelijk werden de lonen gematigd, net als de collectieve uit-gaven ten behoeve van zorg en onderwijs.

Waar hebben we dat eerder gezien? Wij hebben het poldermodel, hier hebben ze het Social Partnerschip, de betekenis is hetzelfde, net als het resultaat. Hoewel, vorig jaar staakten de verpleegkundigen: 26 procent loonsverhoging over twee jaar. De onderwijzers eisen nu '30 procent erbij!'. De Ieren kopieerden ons poldermodel; zullen wij hun strijdlust overnemen?

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board
  • column Jan Marijnissen: Het poldermodel gekopieerd
  • Serie "Stop uitverkoop beschaving": Het onderwijs is gezakt.
  • De uitverkoop van voorzieningen gaat op volle toeren door. Nadat onze elektriciteitsproductie al grotendeels in buitenlandse handen is gevallen, is nu de distributie aan de beurt. De bevolking mag zich opmaken voor Californische toestanden.
  • Vocht, schimmel en insecten hebben vrij spel in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Een actiecomité probeert de oude meesters van de ondergang te redden…
  • 'Witverziekend' heet kan ze zich maken om oneerlijkheid en schijnheiligheid. Rooie Rotterdamse 'grootsmoel' Carrie praat ons bij over hypocriete politici, zwervers, burgemeester Opstelten en de ondergang van de PvdA.
  • Al tientallen jaren spelen de mogendheden een uiterst riskant pokerspel in de diepten van de wereldzeeën. Ondanks het waas van geheimzinnigheid waarmee de duikbootoperaties - én ongelukken - omgeven zijn, wist de Tribune een reeks van ramp-zalige gebeurtenissen op te diepen.
  • Een verpletterende meerderheid van de Groningse bevolking veegde op 21 februari de stadshartplannen van het gemeente-bestuur van tafel. Aan het referendum ging een felle campagne vooraf. Tribune-redacteur en raadslid Peter Verschuren verhaalt zijn belevenissen als lid van het comité Geen Gat onder de Grote Markt.
  • En opnieuw doet De Vriendenrepubliek in Limburg van zich spreken. Hoewel een lijvig rapport de vloer aanveegt met de praktijken van milieugedeputeerde Constant de Waal, mag hij van de provinciale regeringsfracties gewoon blijven zitten…