Tweede Kamer Woordvoerder Zorg en Welzijn

Renske Leijten

Democratie is veel meer dan eens in de vier jaar stemmen. Iedere dag worden er (politieke) keuzes gemaakt die steun of verzet nodig hebben. Niet om jezelf, maar voor ons als samenleving.

Renske Leijten

Biografie

Geboren in Leiden (17 maart 1979) en getogen in Haarlem. Na een jaar politicologie ging ik Nederlandse Taal en Cultuur studeren in Groningen. Daar werd ik lid van de SP. George W. Bush gaf mij het laatste zetje om lid te worden van de SP. Toen hij in na de aanslagen op de Twin towers zei: “Either you’re with us, or with the terrorists’ zei, voelde dat ik me moest aansluiten bij waar ik me thuishoorde. Dat waren noch Bush, noch terroristen. Wel bij de SP en de SP-ers die gingen voor eerlijkere wereld voor iedereen, die met mensen macht opbouwt om verdrukking om te zetten in tegenmacht. Ik werd actief in Groningen voor de SP en de SP-jongeren ROOD. In 2003 trad ik toe tot het eerste bestuur van ROOD, jong in de SP om twee jaar later voorzitter te worden. In 2005 verhuisde ik terug naar Haarlem omdat ik medewerker van Jan Marijnissen werd en maakte op de valreep mijn studie niet af.

Bij de verkiezingen van 2006 was ik negende op de kandidatenlijst en werd ik Kamerlid op jongeren, studenten en sport. In 2008 ging ik ook het woordvoeren op de Wmo (thuiszorg), gehandicapten en ouderenzorg (AWBZ). Bij de verkiezingen in 2010 stond ik plaats vier als eerste vrouw van de SP. Bij de verkiezingen van 2012 en 2016 nummer twee achter Roemer.

Ik ben woordvoerder gezondheidszorg in de volle breedte en vind het belangrijk om de stem van mensen die werken in de zorg en zij die zorg nodig hebben in het parlement te laten horen.

Ik ben getrouwd en heb twee zonen: Rein (2014) en Tuur (2015). We wonen in Haarlem

Renske Leijten op SP.nl