Tweede Kamer Woordvoerder Zorg en Welzijn

Renske Leijten

'Toegang tot zorg is een basisrecht'

Renske Leijten

Biografie

Renske Leijten werd geboren op 17 maart 1979 in het Leidse diaconessehuis en woonde in haar eerste jaren in Noordwijkerhout. Toen ze vijf jaar was verhuisden haar ouders naar  Haarlem om een gezinshuis te starten. Er kwamen vier  kindertehuiskinderen in het gezin Leijten wonen. Na voltooiing van het VWO op de Haarlemse Vrije School in 1998 reisde zij een jaar door Australië. Bij terugkomst ving zij de studie Politicologie aan de  Universiteit van Amsterdam. Na één jaar stapte zij over op de studie Nederlandse Cultuur en Letterkunde aan de Rijksuniversteit Groningen.

Democratie is veel meer dan eens in de vier jaar stemmen en dan de luiken weer sluiten; mensen moeten niet alleen toekijken hoe de politiek alles een beetje oplost. Het gaat er ook om hoe je zelf, als je onrecht signaleert, probeert krachten te bundelen van mensen die dat ook vinden, en dan proberen samen met de politiek dingen te veranderen.

In haar Groningse studententijd werd Renske in 2002 lid van de SP, naar aanleiding van de bombardementen op Afghanistan en de opkomst van Fortuyn. In de vroege winter van 2003 organiseerde Renske met ROOD-Groningen demonstraties tegen de oorlog in Irak. Van 2003 tot 2007 was ze bestuurslid van ROOD. In de laatste twee jaar was ze voorzitter van de jongerenorganisatie van de SP.

In 2005 startte Leijten als medewerker bij de SP-Tweede Kamerfractie. In diezelfde tijd trad ze toe tot het dagelijks bestuur van de SP om de jongeren in de SP te vertegenwoordigen. Sinds 22 november 2006 is Leijten Tweede Kamerlid voor de SP, waar ze het woord voert op het gebied van zorg.

Toegang tot onderwijs of zorg mag niet afhangen van een goedgevulde portemonnee. Dat is een basisrecht. Zorg en commercie vloekt, stoppen dus met die marktwerking. Ik wil de macht van de zorgverzekeraars breken. 

Renske is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Haarlem. 

De favorieten van Renske

Boek

Vlaamse schrijvers lees ik graag! Maar ook Houellebecq. Laat mij los in een boekenwinkel en ik koop meer boeken dan ik in een jaar kan lezen.

Film

Intouchables

Sport

Hardlopen 

Gerecht

Vis, Indiaans en stamppot

Vakantiebestemming

 Iedere keer iets nieuws te ontdekken!

Muziek

Angus en Julia Stone. Private Lawns, maar ze hebben zoveel moois gemaakt. 

Kunst

Teylers Museum is zeer de moeite waard

Zit politiek in je familie?

Nee, maar maatschappelijke betrokkenheid des te meer.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

Ik vind het lastig om hier één antwoord te geven. Want bijvoorbeeld de val van de muur en de eerste Golfoorlog hebben er voor gezorgd dat ik steeds meer politiek geïnteresseerd raakte. Inspirerend vind ik mensen die onbaatzuchtig en met moed op komen voor gerechtigheid, dat kunnen grote mensen als Nelson Mandela en Mahatma Gandhi zijn, maar ook mensen die in een wijk het voortouw nemen om het daar een leefbaarder te maken.

Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

Als we zorgverzekeraars weer in publieke handen krijgen.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in de loterij?

Een feest geven en studieschuld aflossen! En daarna gewoon weer aan de slag.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer?

Lekker hardlopen!

Renske Leijten op SP.nl