Renske Leijten verkozen tot IT-politicus van het jaar

Foto: AG Connect / Henriëtte Guest
Foto: AG Connect / Henriëtte Guest

Met ruim 80% van de stemmen is SP-Kamerlid Renske Leijten verkozen tot IT-politicus van het jaar 2022. Naast Leijten waren er nog 5 kandidaten genomineerd door 80 IT-experts uit de wetenschap, het onderwijs en het bedrijfsleven. De prijs is een initiatief van het platform en magazine voor IT’ers AG Connect: ‘De kracht van Leijten ligt vooral in de manier waarop ze een kritische houding combineert met duidelijke communicatie. Technologie moet voor mensen werken, en dat beseft Renske Leijten heel goed. Ze weet de menselijke maat steeds weer in het debat te brengen en doet dat op een manier die, ondanks het technische aspect, voor haar achterban uitstekend is te volgen.’

Leijten is vereerd om de prijs in ontvangst te mogen nemen: ‘Het is goed dat er politiek en maatschappelijk een debat komt over de toepassing van IT in onze samenleving. Zo is er nu een register voor algoritmes van de overheid. Ik ben trots daaraan bij te kunnen dragen.’

14.717 mensen hebben een stem uitgebracht en een overgrote meerderheid, een record zelfs, stemde voor Leijten. De lezers van AG Connect lieten weten dat ze veel waardering hebben voor haar helder communicatie, kritische houding en haar rol in het boven tafel krijgen van het toeslagenschandaal. Zo schreven ze: ‘Een echte volksvertegenwoordiger die keihard werkt’ en ‘Ze geeft heldere argumenten en duldt geen onzin’.

Lees meer op de website van AG Connect

Betrokken SP'ers