Tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ in Amsterdam

Op 21 maart, de Dag van de Burger en de Internationale dag tegen Discriminatie en Racisme, werd de tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ geopend in Amsterdam. De tentoonstelling is op initiatief van de SP naar Amsterdam gehaald en toont acht grote foto’s van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal geportretteerd door fotograaf Bert Teunissen. De foto’s zijn afkomstig uit het bijzondere fotoboek ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ waarin honderd ouders, getroffen in het toeslagenschandaal, zijn geportretteerd.

SP-Kamerlid Renske Leijten, een van de aanjagers in het blootleggen van het toeslagenschandaal, sprak bij de opening: 'Heel belangrijk dat deze indrukwekkende tentoonstelling hier in hartje Amsterdam staat. Het laat de gevolgen zien van een overheid die er niet is voor mensen, met verwoestende gevolgen voor vele levens. Vanuit wantrouwen door de staat is deze ouders ongekend onrecht aangedaan. Dit mag nooit meer gebeuren en mag niet vergeten worden.'

Rond de tentoonstelling zijn verschillende activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het toeslagenschandaal, zoals de theatervoorstelling Vecht van 'Likeminds'. Ook wordt in Amsterdam de film ‘Alleen tegen de staat' van filmmaker Stijn Bouma getoond, met een nagesprek met gedupeerde ouder Derya, de Ombudsman Metropool Amsterdam Munish Ramlal en jurist Faith Bruyning. Zij is ook een van de gedupeerden van het toeslagenschandaal en startte een groep met lotgenoten waar toeslagenouders samen kunnen komen.

De tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ stond eerder al in steden als Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Helmond, Utrecht en Hengelo en is tot 10 april 2023 te zien in Amsterdam.  

Betrokken SP'ers