Onverschillige Rutte krijgt motie van wantrouwen van de SP

Renske Leijten samen met gedupeerde ouders en kinderen bij een manifestatie

‘Hoe is het mogelijk dat de minister-president zo onverschillig is als het gaat om het trauma dat ouders en kinderen hebben en om het wegkijken door bestuurders in het toeslagenschandaal?’ Die vraag stelde SP-Kamerlid Renske Leijten dinsdag aan Mark Rutte in een debat over het toeslagenschandaal. Tienduizenden ouders werden onterecht beschuldigd van fraude door de Belastingdienst. Deze ouders en kinderen werden vermorzeld door een brute overheid. En jaren later is er nog geen begin van een oplossing.

Leijten: ‘We willen allemaal helpen. Gemeentes willen helpen, uitvoeringsinstanties willen helpen, maar de Belastingdienst ligt dwars. Ondertussen hebben ze wel genoeg tijd om naar de rechter te stappen, in hoger beroep te gaan als de uitspraak ze niet zint en om de wet op te rekken door in de achterkamertjes met rechters te zitten om rechtszaken nóg langer te laten duren. Het is wel klaar met deze minister-president die dit laat gebeuren en onverschillig is over het lot van die mensen. Daarom dienden wij een motie van wantrouwen in. Hij gaat het niet oplossen, dat vertrouwen hebben wij niet.’

Oplossing in één dag

De SP heeft al lang geleden een andere aanpak voorgesteld. Samen met deskundigen kwam Leijten met ‘De oplossing in één dag’. Ouders komen met hun dossiers en samen met alle instanties wordt er gekeken of er recht is op compensatie en hoeveel. Dat geeft ouders snel zekerheid en duidelijkheid en voorkomt een hele hoop bureaucratie.

Volgens Leijten is het daarom zo ontzettend jammer en cynisch dat we 4 jaar na het zwartboek van de SP over het toeslagenschandaal nog steeds met de puinhopen van Rutte zitten. ‘De ouders en kinderen worden nu al jarenlang een moeras in getrokken van regeltjes, procedures en protocollen. Ook medewerkers van de Belastingdienst en andere mensen binnen de overheid die de ouders zouden willen helpen lopen tegen muren van onwil op. Als je dan de balans opmaakt, dan kun je niet anders concluderen dat er mensen binnen de regering en overheid zijn die het gewoon niet interesseert wat er met die tienduizenden kinderen en hun ouders gebeurt’, aldus Leijten.

Betrokken SP'ers