Bekende gezichten Voormalig Kamerlid SP

Sharon Gesthuizen

'De gezondste economie bestaat uit een maatschappij die er niet alleen maar is voor de winnaars.'

Sharon Gesthuizen

Biografie

Sharon Gesthuizen (1976) werd geboren in Nijmegen en woonde tot haar achttiende in Millingen aan de Rijn. Na het Gymnasium studeerde zij een aantal jaar Engelse Taal- en Letterkunde en Nederlands Recht aan de toenmalige KUN (tegenwoordig RUN). Tijdens haar studententijd gaf Gesthuizen Engels aan de jongeren van de Nijmeegse leef- en werkschool Eigenwijs. In 1998 startte ze haar studie Vrije Kunst aan de HKA in Arnhem die ze in 2002 voltooide met video- en performancewerk.

Wij worden niet allemaal gelijk geboren in Nederland, dus al helemaal niet in de hele wereld. Met name in het onderwijs zie je dat je mensen een eerlijke kans kunt geven, om ervoor te zorgen dat ze zich gelijk kunnen toerusten op een bestaan in de maatschappij.

Hoewel het vrije kunstenaarschap enorm trok besloot Gesthuizen na haar studie een bestuursfunctie bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb, Utrecht) te gaan vervullen. De LSVb organiseerde in dat jaar twee grote studentendemonstraties tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Na haar bestuursjaar (2002 – 2003) begon Gesthuizen haar werk als freelance video- en fotomaker. Ze startte het bedrijfje Sciamachie waarmee ze werkte voor onder meer semi-overheidsinstellingen, kunstenaars en filmmakers.

De 24-uurs economie is niet zaligmakend. Mensen hebben recht op één gezamenlijke vrije dag in de week. Dat is niet ouderwets, dat is juist heel vooruitstrevend.

Gesthuizen werd in 2004 lid van de SP in Haarlem, waar ze in 2006 werd gekozen als gemeenteraadslid. Datzelfde jaar werd ze ook medewerker van de landelijke SP-Tweede Kamerfractie. In november 2006 werd ze gekozen als Tweede Kamerlid voor de SP. Ze is woordvoerder economische zaken en justitie.

Sharon Gesthuizen woont in Den Haag, en heeft een dochter.

De favorieten van Sharon

Boek

The God of Small Things van Arundhati Roy. Deze vrouw heeft een prachtige familiekroniek geschreven die eigenlijk over een van de bekendste vormen van discriminatie gaat: het kastensysteem in India.

Films

Alles van Lars von Trier en de film Simon van Eddy Terstall

TV-programma

Actualiteitenprogramma’s

Muziek

Baïlero, (één van de door Canteloube verzamelde liederen uit de Auvergne) is één van mijn lievelingsliederen, net als Gretchen am Spinnrade van Schubert. En voor wat modernere muziek betreft houd ik van Roosbeef, Rina Mushonga en Nynke Laverman. Drie geweldige Nederlandse zangeressen die ik allemaal weleens live heb gezien. Kippenvel.

Tot slot is de uitspraak van Jules Deelder in het boekje Jazz is een motto voor me: jazz is muziek om op te dansen. En daar houd ik van.

Sport

Hardlopen en sharobics – dat laatste is een soort mengvorm van kunst en sport ;-)

Gerecht

De roti in de Tweede Kamer. Daar word ik altijd voor gebeld vanuit de keuken.

Vakantiebestemming

In de zomer ga ik beeldhouwen, dat kan ik niet missen. En ik ben graag in de bergen om te wandelen.

Kunst

Oei, teveel om op te noemen. De (jeugd)dansvoorstelling Bont en Blauw van Introdans. De performance-foto’s van Liu Bolin, de Chinese kunstenaar die ‘verdwijnt’ in zijn omgeving. En ik houd ervan om zelf dingen te maken. Gedichten en sculpturen met name.

Wat vindt je thuisfront van je TK-lidmaatschap?

Apetrots en met onvermoeibare steun.

Zit politiek in je familie?

Een oom is actief voor het CDA en mijn jongste neef is zeer geïnteresseerd en heeft ook voor zijn opleiding stage gelopen in de Kamer. Hij heeft als stagiair meegewerkt een mijn initiatiefwet met Foort van Oosten (VVD) voor de aanpak van acquisitiefraude.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Ik ergerde me geel en groen aan de zakkenvullerij die door de politiek werd (en wordt) toegestaan en toen er ook nog een voorstel kwam om de ministersalarissen meer ‘marktconform’ te maken (met andere woorden: ze te verhogen met wel 50 %) was de maat vol en ben ik lid geworden van de enige partij die zich direct hiertegen verzette. Ik stemde altijd al SP.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

Rosa Parks, de vrouw die als eerste Afro-Amerikaanse voorin de bus durfde te gaan zitten in de tijd (’55) dat de rassenwetten in Amerika dat verboden.Wat me zo inspireert aan haar actie, die enorme gevolgen had, is dat deze laat zien dat oneerlijke wetten, hoe onaantastbaar ze in een bepaalde periode voor iedereen ook mogen lijken, hun kracht verliezen op het moment dat een iemand het lef heeft om ze te overtreden.

Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

Ik hoop natuurlijk zeer dat de wet Gesthuizen-Van Oosten wordt aangenomen. Dan brengen we criminelen die ondernemers oplichten een flinke slag toe. Verder merk ik dat er steeds vaker sprake is van xenofobie, of zelfs breder: angst voor mensen die anders zijn. Ik hoop dat ik kan helpen om mensen nader tot elkaar te brengen in plaats van hen tegen elkaar uit te spelen.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in de loterij?

Ik doe niet mee aan zo’n loterij. Onder andere omdat dat geld me helemaal niks doet. Maar als ik opeens zoveel geld zou hebben dan zou ik de mensen in mijn omgeving die wat kunnen gebruiken iets geven en ook geld opzij zetten voor mijn dochter. Net als iedereen denk ik.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer?

Ik fiets altijd naar huis en zit dan continu te geeuwen. Daarna ga ik soms naar het strand of de duinen en schrijf ik in mijn dagboek. En ik wil iedere week met vrienden afspreken en iets leuks doen met mijn kind, want de tijd vliegt.

Sharon Gesthuizen op SP.nl