nieuws

Kamer steunt SP: meldplicht verhuurders via Airbnb

De Tweede Kamer heeft ingesteld met een voorstel van SP- Kamerleden Sharon Gesthuizen en Farshad Bashir om het voor gemeenten mogelijk te maken een meldplicht in te stellen voor vakantieverhuur van woningen. Verhuurders, die hun woning willen verhuren via online platforms als Airbnb en Wimdu, moeten dit dan opgeven bij het meldpunt. Hiermee krijgen gemeenten meer zicht op verhuur en kunnen gerichter tegen overlast optreden. Gesthuizen: ‘Je huis af en toe verhuren is prima, maar overlast en illegale hotels moeten worden voorkomen. Met een meldplicht kan een gemeente dit beter in de gaten houden en handhaven.’

Het aantal overnachtingen via Airbnb in Amsterdam zijn enorm gestegen. De verhuur is echter moeilijk in kaart te brengen. Een kleine groep verhuurders zorgen echter ook geregeld voor overlast. Een meldplicht voor verhuurders kan gemeenten helpen onveilige situaties of oneerlijke concurrentie voorkomen. ‘In de hoofdstad is het al beleid om illegale, brandgevaarlijke hotels en pensions streng aan te pakken. Ook bij overlast via online platforms moet een gemeente goed kunnen handhaven. Een meldplicht kan hierbij helpen,’ aldus Gesthuizen.

Eerder schreef de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens een opinieartikel voor de de Volkskrant waarin hij een meldplicht voorstelde. 

Betrokken SP'ers