Tribune 7/2011 :: Jan Marijnissen: ROOD!

Tribune, juli 2011

Column

Jan Marijnissen

ROOD!

Het was 1968. Ik was zestien en zat op het Titus Brandsma Lyceum. Het was de tijd van opstand tegen de autoritaire verhoudingen op het werk, in het leger, op school en in de samenleving. Het ging allemaal niet ongemerkt aan mij voorbij. Ik was vaak haantje-de-voorste als het ging om het aanpakken van al of niet vermeende misstanden of onrechtvaardigheid. In mijn jeugdige onbezonnenheid heb ik daarbij zeker fouten gemaakt. Zo moet ik voor menig leraar een lastpak zijn geweest. Pas later realiseerde ik me dat niet de leraren fout waren maar dat het systeem het probleem was.

Ik wil maar zeggen: ik was er vroeg bij. Inmiddels zijn we meer dan veertig jaar verder. En ook vandaag de dag zijn er jongeren die ageren tegen wat zij nú niet vinden kloppen. Een aantal van hen heeft zich verenigd in ROOD, jong in de SP. Ben je lid van de SP en onder de 27 dan kun je je aansluiten. Lokaal zijn de ROOD-leden georganiseerd in zogenaamde ‘groepen’. Ze zijn actief op lokale punten (actie voor het openhouden van een bibliotheek; actie voor een skatebaan; actie voor een disco), maar houden zich ook bezig met landelijke zaken als de studiefinanciering, uitbuiting van werkende jongeren en de kwaliteit van het onderwijs. Ze doen aan scholing en leggen gezamenlijk bezoeken af aan interessante plekken.

Het hebben van een ROOD-groep is voor een SP-afdeling letterlijk van levensbelang. De leden van ROOD zijn de toekomstige opvolgers van de mensen die nu verantwoordelijk zijn. Maar dat niet alleen: jongeren zijn binnen de SP vooral belangrijk om wie ze zijn, en het enthousiasme, de creativiteit en de strijdwil die ze meebrengen. Momenteel voert ROOD campagne in de partij om meer lokale groepen te krijgen. Steun ze! En ben je onder de 27? Meld je aan!

Jan Marijnissen