Tribune 7/2011 :: Groeiend verzet

Tribune, juli 2011

Groeiend verzet

tekst: Diederik Olders foto's: Robert Koelewijn en Bas Stoffelsen

De protesten tegen het kabinet van VVD, CDA en gedoogpartner PVV zwellen aan. Werden vorig jaar de kleinere, snel in te voeren bezuinigingen op de rails gezet; nu komen de harde klappen. Het wordt voor iedereen duidelijk dat het kabinet alles wegsnijdt wat ons land tot een beschaafd land maakt. De dichter Lucebert schreef: alles van waarde is weerloos. Maar Lucebert rekende er niet op dat als weerlozen zich verenigen en zich samen verzetten, het kabinet het nog wel eens moeilijk kan krijgen. Het verzet groeit, getuige de vele acties, manifestaties en demonstraties de afgelopen weken.

29 juni – Het Malieveld in Den Haag stond vol met woedende mensen vanwege de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het kabinet kort 15 procent van het totale budget van de GGZ en vraagt van mensen die zwaar in de problemen zitten 275 euro per behandeling, plus het eigen risico. Behalve de patiënten moeten ook de instellingen het ontgelden. Hierdoor ontstaan langere wachtlijsten, terwijl het juist bij deze zorg van belang is om mensen snel te helpen. Door de hogere bijdrage en langere wachtlijsten kunnen mensen die acuut gevaar lopen straks niet meer geholpen worden.

29 juni – Op het Plein in Den Haag verzamelden stakende werknemers van de openbaar vervoerbedrijven uit Den Haag, Amsterdam en Rotterdam zich. Zij ondersteunden zo de initiatiefwet die SP-Kamerlid Farshad Bashir samen met zijn collega’s van PvdA, GroenLinks en D66 indient. Het kabinet wil aanbesteding van het vervoer in de drie steden verplichten. En ook nog 120 miljoen bezuinigen. De initiatiefwet geeft de gemeentes keuzevrijheid. (foto 3)

28 juni – In Haarlem zijn de thuiszorgwerkers van Viva nog steeds in actie. Met een tentenkamp vragen zij aandacht voor de gevolgen van marktwerking in de thuiszorg: zij moeten nu kiezen tussen loonsverlaging of ontslag. En ook de patiënten zijn de dupe. De thuiszorgwerkers zijn strijdbaar: ‘Wij zijn de thuiszorg!’ (foto 2)

28 juni – SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen speelt met andere Kamerleden een potje voetbal tegen het team van de 18-jarige Mauro uit Oostrum (Limburg). Minister Leers wil Mauro uitzetten en ging zelfs in beroep tegen een uitspraak van de rechter die zei dat hij mocht blijven. Gesthuizen: ‘Mauro hoort in Nederland. Minister Leers kan en mag deze jongen niet terugsturen. Hij heeft een Limburgs accent, Portugees spreekt hij niet. Wat moet hij in Angola?’

26 en 27 juni – Een ‘bezetting’ van het Rotterdamse museum Boymans van Beuningen, een ‘Mars der beschaving’ van Rotterdam naar Den Haag en een grote manifestatie in de Hofstad. De cultuursector vecht voor de beschaving en dus tegen de snoeiharde bezuinigingsplannen van het kabinet. SP-leider Emile Roemer: ‘Cultuur geef je door, dat breek je niet af.’ (foto 1)

23 juni – 1500 mensen demonstreerden in Den Haag tegen de aanval van het kabinet op het persoonsgebonden budget van 120.000 mensen. SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Mensen die niet terecht konden in de reguliere zorg vonden hun weg naar het pgb. Het werd een vluchtheuvel, een reddingslijn, die knip je niet zomaar door. De plannen van Rutte zijn een rechtstreekse aanval op het recht op goede zorg.’

22 juni – Diëtisten protesteren in Den Haag tegen het kabinet, dat onder andere dieetadvies uit het basispakket wil gooien. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten kosten zulke bezuinigingen juist geld: ‘Verkeerde voedingspatronen en ondervoeding veroorzaken een heleboel ziektebeelden en gezondheidsproblemen die door diëtisten voorkomen kunnen worden. Voorkomen is beter én goedkoper dan genezen.’ Alleen ondervoeding kost jaarlijks al 1,7 miljard euro.