Tribune 7/2010 :: Vooruitkijken met diepgang

Tribune, juli 2010

Symposium

Vooruitkijken met diepgang

Afscheidssymposium Jan Marijnissen

Tekst: Jola van Dijk

Foto’s: Suzanne van de Kerk

Een oud-minister van de VVD die opkomt voor vakbonden en publieke instellingen, CDA-prominenten die schaalvergroting en marktwerking bekritiseren. De partijpolitiek werd overstegen tijdens het afscheidssymposium voor Jan Marijnissen in de Tweede Kamer.

Ter gelegenheid van zijn vertrek uit de Tweede Kamer bood de SP-fractie Jan Marijnissen op 24 juni een symposium aan, als dank voor zijn werk als Kamerlid en fractievoorzitter. Emile Roemer sprak hem toe: “Vandaag gaat je nieuwe politieke carrière van start.” De wereld veranderen kan immers ook zonder in de Tweede Kamer te zitten. Er werd dan ook vooruitgekeken tijdens het symposium, dat op verzoek van Marijnissen globalisering als thema had. Het werd een gesprek met diepgang, geleid door Marijnissen. Grote namen uit de politiek lieten zich door hem verleiden tot uitspraken die tien, vijftien jaar geleden nog uitsluitend in het SP-vak te horen waren.

Opmerkelijke uitspraken

Zo was daar Ruud Lubbers (CDA), die tegenwoordig de eretitel minister van staat draagt. Hij was als minister-president tussen 1982 en 1994 verantwoordelijk voor keiharde bezuinigingen en privatiseringen. Nu sprak hij: “Het leek zo aantrekkelijk om voor marktwerking en winsten op korte termijn te gaan. We dachten dat we hopeloos achter zouden lopen als we de Amerikanen en Engelsen niet zouden volgen, want daar ging het zo goed. Dat was een denkfout, volstrekte onzin.” Ook voormalig VVD-defensieminister en huidig lid van de Raad van State Joris Voorhoeve liet zich opmerkelijk uit: “Het helpen opbouwen van vakbonden is de beste manier om publieke instellingen in ontwikkelingslanden op te bouwen.” CDA’er Herman Wijffels, ex-bewindvoerder van de Wereldbank en gewezen voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), deed eveneens een duit in het zakje: “Volgens mij moeten we krachtige lokale gemeenschappen vormen, waar burgers bepalen wat van belang is voor de kwaliteit van hun dagelijks leven. Door een streven naar efficiency en schaalvergroting is dat nu vaak niet meer zo in de zorg, het onderwijs en woningbouwcorporaties.” Voormalig staatssecretaris Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA): “Globalisering wordt als negatief ervaren doordat er geen uitknop op zit. Het gebeurt, maar je kunt er niets aan doen.”

Columnisten Jan Mulder, Marcel van Dam en Wouter van Dieren (Club van Rome) bezongen de menselijke maat, solidariteit en het gelijk van Marijnissen. Van Dieren: “Het kapitalisme ging in oktober 2008 ten onder, niet doordat in Oss de revolutie kraaide, ook niet aan zijn eigen successen, maar door de puinhopen van de neoliberale revolutie. Dit is dus het mooiste moment om de scepter met de tomaat in top over te dragen.” Toch oversteeg het symposium de partijpolitiek; er werd met visie over de grote problemen van de wereld gesproken. Een zeer gepast afscheid van Tweede Kamerlid Jan Marijnissen.

De DVD van Jans symposium is te bestellen in de webshop voor 5 euro (incl. verzendkosten). In de webshop