Tribune 7/2010 :: Linksvoor - Michel van Nispen

Tribune, juli 2010

LinksVoor

“Opeens voel je het: je bent een socialist”

Michiel van Nispen (27) uit Breda is jurist en werkt als beleidsmedewerker Justitie voor de SP-fractie in de Tweede Kamer. Als steun en toeverlaat van Tweede Kamerlid Jan de Wit bereidt hij debatten, Kamervragen en werkbezoeken voor. Daarnaast is hij een bevlogen hardloper en globetrotter.

Hoe lang ben je al lid van de SP?

“Eind 2002 kreeg ik een foldertje in de brievenbus en dat zette me aan het denken. Waar sta je zelf voor? En opeens voel je het: je bent een socialist.”

En hoe ben je bij de Tweede Kamerfractie terecht-gekomen?

“Van mijn werk op een advocatenbureau werd ik niet echt gelukkig. Ik kreeg het advies om iets idealistischers te gaan doen en een brief naar de SP te sturen. Dat advies heb ik eind 2006 letterlijk opgevolgd door een open sollicitatiebrief te sturen.”

Wat was jouw SP-moment?

“Toen Jan de Wit voorzitter werd van de commissie die onderzoek doet naar de kredietcrisis. De erkenning voor de hele SP en Jan persoonlijk, dat je zo’n parlementair onderzoek mag leiden.”

Heb je hobby’s?

“Ik ben een fanatieke hardloper. Het is wel schipperen met de tijd, want ik zit veel in Den Haag. Maar vijf keer in de week train ik ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg. Vorig jaar heb ik met het SP-team meegedaan aan de marathon van Rotterdam en dit jaar ben ik twaalfde geworden bij het NK veldlopen.”

Wat haalt de kapitalist in je naar boven?

“Ik ben gek op reizen, deze zomer ga ik naar Mexico. Verder ben ik al in Cambodja, Vietnam, Thailand, Zuid-Afrika, Peru, Bolivia, Argentinië, Nepal en Cuba geweest.

Wat is je favoriete plek op de wereld?

“Cuzco in Peru, de oude Inca-hoofdstad. Ik heb er drie maanden in een Peruaans gastgezin gewoond.”