Tribune 7/2010 :: Ik ga weer de politiek in

Tribune, juli 2010

Afscheid

“Ik ga weer de politiek in”

Tekst: Jola van Dijk

“Het zit in uw bloed om de maatschappij te willen beïnvloeden, daarvoor hebt u het Kamerlidmaatschap niet nodig.” Kamervoorzitter Gerdi Verbeet had het over Jan Marijnissen, maar het had op ieder vertrekkend SP-Tweede Kamerlid kunnen slaan. Namen we in de vorige Tribune al afscheid van Jan Marijnissen, Agnes Kant en Remi Poppe, nu is het woord aan de anderen die op 16 juni voor het laatst op hun Kamerzetel zaten.

Arda Gerkens

“Nu ik niet meer in de Kamer zit, zal ik vooral de werkbezoeken missen. Vanwege het contact met de mensen, het echte leven waar het om gaat. Maar de schijnheiligheid en de focus op het eigenbelang zal ik dan weer absoluut niet missen. Dat partijen een motie niet willen steunen, maar vervolgens wel met dezelfde motie komen die het dan alsnog niet haalt. Ik ben er dan ook erg trots op dat onze initiatiefwet ‘Beperking doorverkoop toegangskaarten’ wel aangenomen is. Die wet stopt de woekerprijzen van kaartjes voor bijvoorbeeld popconcerten en voetbalwedstrijden. Nu ga ik op zoek naar werk op het snijvlak van de samenleving en ICT, en ik blijf natuurlijk actief voor de partij.”

Marianne Langkamp

“Na 12 jaar maximale inzet voor de SP in de Tweede Kamer is het nu tijd voor wat anders dan betaald politiek bedrijven. Ik ben vooral trots op de uitbreiding van het aantal gezinshuizen die we binnengehaald hebben, en ik blijf me ook inzetten voor gelijke kansen voor kinderen.”

Hugo Polderman

“De meeste mensen zeggen dat ik nu de politiek uit ga, maar ik ga juist weer de politiek in. Ik ben net weer verkozen tot afdelingsvoorzitter en kan me dus weer lokaal met de SP bemoeien. Daar heb ik zin in, want dat is uiteindelijk de basis van ons werk. Het is me als Kamerlid gelukt om het probleem van armoede op het platteland op de agenda te houden. Ook boeren moeten voor eerlijk werk eerlijk loon krijgen.”

Paul Lempens

“Het is ons de afgelopen jaren gelukt om de beste partij voor sociale werkvoorzieningen te worden, allerlei afdelingen en fracties zijn daar ook goed mee bezig. Zelf ga ik flink solliciteren en in Weert blijf ik afdelingsvoorzitter en gemeenteraadslid.”

Hans van Leeuwen

“Het is me gelukt de enorme winsten die speculanten maken bij de verkoop van grond bespreekbaar te maken. Ik blijf zeker actief voor de SP, maar waar en hoe weet ik nog niet. Misschien in de provincie, want daar ligt het accent bij ruimtelijke ordening.”

Trix de Roos

“Doordat ik onverwachts de Kamer in- en uitgegaan ben, heb ik nog niet bedacht wat ik nu ga doen. Ik ben in ieder geval weer terug in het afdelingsbestuur van Vlissingen en waarschijnlijk ga ik een internetbedrijfje opstarten voor het opknappen en verkopen van oude meubels.”

Fons Luijben

“Ik hoop dit jaar 69 te worden, dus het partijwerk laat ik graag over aan de jongeren. Die presteren veel meer en beter dan ik kan doen. Nu wil ik vooral nog mijn huis verbouwen. Het contact met de mede-Kamerleden en fractiemedewerkers zal ik wel missen. Vooral het secretariaat, zij hebben me heel erg geholpen. De debatten zal ik zeker niet missen, want die heb ik bijna allemaal als zinloos ervaren. Men begint met een standpunt, draagt dat uit en gaat weer weg met hetzelfde standpunt. Aan anderen duidelijk maken waar je voor staat kun je ook op andere manieren doen. Een hoogtepunt was toen we wisten te voorkomen dat de AOW-partnertoeslag zou worden afgeschaft voor mensen met een tien jaar jongere partner. Van het ene op het andere moment zou hun tien jaar AOW afgepakt worden, zonder dat ze zich er op voor konden bereiden.”

Krista van Velzen

“Ik heb als Kamerlid vooral heel veel actie gevoerd, met name rondom thema’s als chloor, amoniak en de clusterbom. Fantastisch vond ik het toen we met heel veel afdelingen voor ABN Amro-filialen stonden. We hebben de klanten aangesproken op wat er met hun spaargeld gebeurde en aandeelhoudersvergaderingen bezocht. Daarmee hebben we de toon gezet voor het internationale verbod dat nu geldt voor clusterbommen. Het toont aan dat de combinatie van actievoeren en politiek heel succesvol kan zijn. Ik heb de Kamer nu verlaten om even een pauze in te lassen. Als ik weer op kracht ben gaat iedereen me weer zien, want stilzitten is niet mijn ding. Daar hoeven jullie niet bang voor te zijn: zodra ik mijn oude energie een beetje teruggevonden heb ga ik gewoon weer verder.”