SP Tribune 07/2005 :: Jong in de SP - Sjoerd Uitslag

Tribune, 8 juli 2005

Sjoerd Uitslag:

‘Tegen veel mensen zou ik juist zeggen: Méér politiek!’

Hij werd onlangs op het 13de Congres gekozen in het partijbestuur. Met zijn tweeëntwintig jaar is Sjoerd Uitslag uit Doorn daarmee de jongste in dat gezelschap. Wat niet wil zeggen, dat hij daar meteen het jonge, verfrissende talent wil gaan uithangen. Maar zijn motto richting beginnende afdelingen is in elk geval duidelijk: Kom, we gaan wat doén!

Tekst: Rob Janssen

Foto: Paul Peters

“Ik heb gewoon de telefoon gepakt en alle SP-leden in Wijk bij Duurstede gebeld. Ik zei gewoon: Kom, we gaan wat doen! Ik heb toen een aantal bijeenkomsten belegd en nu loopt het fantastisch.” Vanuit zijn afdeling Heuvelrug (o.a. Doorn, Driebergen en Maarn), waar hij bestuurslid is, zag Sjoerd Uitslag voor de SP “een goudmijntje” in Wijk bij Duurstede. Er was erg goed gescoord bij de Europese verkiezingen van vorig jaar en de ledengroei zat er goed in. “Ik vroeg: Wat zijn de problemen in jullie wijken? Betaalbare woonruimte? Okay, ik ga in een kraam op de markt staan. Wie doet er mee? Zo is het begonnen.” Gaat het op poten zetten van nieuwe afdelingen echt zo gemakkelijk? “Er gaat natuurlijk wel aardig wat tijd inzitten. Zo wilde ik met de groep in Wijk bij Duurstede echt elke week bij elkaar komen. Ik vond, dat het geen vrijblijvend karakter moest krijgen, waarna de boel na een tijdje weer zou inzakken. En ook belangrijk: Ik nam geen houding aan van: Zo, ik ben Sjoerd en ik kom het hier eens allemaal vertellen. Als ze me gevraagd hadden: Wat weet zo”n snotneus als jij daar nou allemaal van, dan had ik gezegd: niks. We gaan gewoon samen aan de slag.”

Sjoerd is eerstejaars archeologie en studeert in Leiden. Zijn vriend heet Arthur en Sjoerds hobby is het bestuderen van planten, insecten en reptielen. In zijn woonkamer staat een terrarium met vleesetende planten. Ook de politiek noemt hij een hobby. “Ik sta op de voorlopige lijst voor de herindelingsverkiezingen komend najaar, maar aan een eventuele loopbaan in de politiek denk ik echt niet. Ik ambieer niet echt iets in die richting. Het is en blijft hobby. Ik ken wel jongeren uit andere partijen die hun carrièrepad precies plannen. Zo van: ik ga eerst in de raad en dan in dit of dat bestuur en dat dan is een springplank naar zus of zo”n functie. Ik erger me aan zo”n instelling. Politiek als middel om hogerop te komen; nee, dank je. Ik zie de SP als een brede maatschappelijke beweging en het is aan de partij om te bekijken hoe ik me daarin het meest nuttig kan maken. Maar mocht ik straks in de raad komen, dan wordt dat dikke pret. Wij zijn dan nieuw in de raad en we zullen er vol in gaan. Ha, ze zullen aan ons moeten wennen.”

Naar eigen zeggen bemoeit Sjoerd zich graag met “de landelijke lijn” en wilde hij daarom graag in het partijbestuur. Waarin hij overigens het jongste lid is. Wat kunnen we van hem gaan verwachten? “In ieder geval niet dat ik daar meteen een grote mond ga opzetten of zo. Zou ook niet slim zijn. Er zitten daar natuurlijk mensen met veel meer ervaring dan ik. Daar wil ik van leren. Aan de andere kant heb ik wel een eigen visie op dingen. Bijvoorbeeld op campagne-materiaal en slogans van de partij. Eerlijk gezegd vond ik die slagzin “Weet waar je JA tegen zegt” niet zo sterk. Tijdens de referendum-campagne bleek dat heel wat mensen die toch niet helemaal begrepen. Ook over “SP. Minder politiek” heb ik twijfels. Ik snap best wat ermee bedoeld wordt. Maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen klinkt alsof politiek iets smerigs is. Je zou er anti-politieke sentimenten mee kunnen oproepen en dat is slecht. Daarom zou ík juist zeggen: Méér politiek! Actie! Mensen, bemoéi je er mee!”

Inhoud

  • In vijftien jaar tijd is de volkshuisvestingssector wel héél grondig op de schop gegaan – met onder andere als gevolg dat de wachttijden voor een huurwoning enorm zijn opgelopen. Een aantal corporatiedirecteuren maakt de balans op en blikt vooruit.
  • De protesten tegen “mijn” regering zijn terecht, legt Mauricio Rands uit. Hij zit in het Braziliaanse parlement voor de regerende PT en sprak op 28 mei het SP-congres toe. “We zouden banden moeten smeden tussen socialisten in alle delen van de wereld.”
  • De aanvankelijke luchthartigheid van de Europese elite na de referenda in Frankrijk en Nederland maakte snel plaats voor een grafstemming, nadat de begrotings- onderhandelingen ook al op niets uitliepen. Links is optimistisch: “Hoog tijd dat Europa het wat rustiger aan gaat doen.”
  • Vetvrije lolly’s, magere chips en vezelrijke gebakken lucht: Misleidende gezondheidsclaims winstmaker voor voedingsindustrie.
  • Olie, gas, kernsplijting, kernfusie, waterstof? Geen van alle kan de energiecrisis afwenden. Volgens Herman Damveld kunnen we onze kaarten het beste zetten op energiebesparing.
  • Jong in de SP: Sjoerd Uitslag
  • Column Jan Marijnissen: Zestig procent wil nu verkiezingen