publicatie

Spanning november 2009 :: Sanering asbestcement daken. Ook niets doen geeft veel kosten

Spanning, november 2009

Nieuw rapport van het Wetenschappelijk Bureau

Jaarlijks gaan in ons land ongeveer 800 mensen dood aan de gevolgen van asbest. Al tientallen jaren voeren milieuorganisaties en de SP actie tegen het gebruik van asbest en vóór het voorkomen van problemen door vroeger asbestgebruik. Er zijn in Nederland nog miljoenen vierkante meters asbestcementdak. Gezien de leeftijd van die daken mag worden verondersteld dat ze aardig aan het verweren zijn. Uit internationaal onderzoek dat is verzameld door TNO blijkt dat bij verwering jaarlijks ongeveer 3 gram asbestvezels (≤ 5 micron) per m2 vrijkomt. Dat zou in Nederland neerkomen op meerdere tonnen asbestvezels per jaar. Dit probleem kan men tijdelijk verhelpen door het dak te impregneren. Maar dat is slechts uitstel van saneringskosten die toch eens gemaakt moeten worden. En een coating helpt niet tegen calamiteiten als een brand.

Hoge kosten?

In februari 2008 overhandigde Tweede Kamerlid Remi Poppe het SP-rapport Help asbest het dak af aan minister Cramer. In dit rapport deed de SP een aantal aanbevelingen: 1. Meer voorlichting en onderzoek, 2. Inventarisatie en verplichte sanering van asbest in publieke gebouwen door gemeenten, 3. Verplichte vervanging van asbestdaken, 4. Zoek samen met gemeenten en waterschappen naar een oplossing voor het verwijderen van asbestdaken gecombineerd met de plaatsing van zonnepanelen of zonneboilers. De minister ontving het rapport welwillend en zegde toe de aanbevelingen ter harte te nemen. De praktijk is echter dat ze vanwege de hoge kosten voor sanering geen prioriteit wil geven aan het preventief saneren van asbestcementdaken.

Kosten van calamiteiten

Op verzoek van Remi Poppe heeft het Wetenschappelijk Bureau van de SP nu dus onderzoek gedaan naar de kosten van níét saneren, zoals kosten door calamiteiten. Om een idee te krijgen van de kosten is navraag gedaan bij gemeenten, verzekeringen en asbestverwijderaars. De hoogte van de kosten van sanering na een calamiteit hangt heel sterk af van de verspreiding van het asbest en de bebouwingsgraad van de omgeving. Vaak zijn brandweer en gemeente als eerste bij de brand en dragen zij ook zorg voor het opruimen van het vrijgekomen asbest. Voor zover de eigenaar aansprakelijk gesteld kan worden zullen de kosten bij hem of haar gedeclareerd worden. Het komt echter vaak voor dat men niet goed is verzekerd tegen het vrijkomen van asbest en dat dan alsnog de gemeenschap voor de kosten opdraait. Een schadeverzekering op zichzelf is namelijk duurder als rekening moet worden gehouden met asbest. Ook op deze aspecten wordt in dit rapport nader ingegaan.

Verborgen kosten

Ook gebeurt het nogal eens dat gemeenten veel werk moeten verzetten om zaken goed te organiseren. Die

personeelskosten zijn verborgen kosten die voor eigen

rekening zijn, maar eigenlijk ook bij de totale kosten

gerekend moeten worden. Net als de kosten voor een rechtsgang bij schadeverhaal. In het rapport zijn voorbeelden opgenomen waarbij de juridische strijd zelfs in de tonnen liep.

Vanwege de volksgezondheid is er alle reden om asbestcementdaken preventief te saneren. Het argument ‘het kost te veel om te saneren’ wordt in dit rapport uitgebreid weerlegd. De minister moet er dus eindelijk maar eens vaart achter zetten.


Remi Poppe, Nico Schouten, Patrick van Lunteren, Sanering asbestcement daken. Ook niets doen geeft veel kosten, Den Haag: SP-Tweede Kamerfractie, oktober 2009

Het rapport is te bestellen via www.sp.nl/shop/index.php