publicatie

Spanning, juni 2008 :: Loonpolitiek en loonstrijd

Spanning, juni 2008

Loonpolitiek en loonstrijd

2008 ontwikkelt zich als een jaar van de records.

In het streekvervoer voerden de buschauffeurs hun langste staking ooit voor een loonsverhoging en de verdediging van bestaande rechten. Bij de vorige landelijke staking legden de chauffeurs het werk acht dagen neer, maar toen bestond er grote verdeeldheid tussen de bonden in de strijd tegen de gevolgen van de flexibilisering. Dat was in 1995. Nu voerde men de strijd eensgezind en solidair.

In de kleinmetaal, bij de installateurs en garages, vond dit jaar de grootste staking ooit in die sector plaats. Hier ging het vooral om hogere lonen, maar ook hier waren de bonden eensgezind.

In het voorjaar vond de eerste staking ooit in de ict plaats. Bij Atos Origin legde het personeel op 22 april het werk neer. Ook hier voor een betere cao en ook hier samen met de vakbonden en trouwens ook met de ondernemingsraad.

De langste, de grootste en de eerste, en dat alles binnen een half jaar. Er lijkt iets aan de hand te zijn in ons land, want naast deze drie groepen voerden ook politieagenten, leraren, postwerkers, bagage-afhandelaars op Schiphol en de veerlui van de Maasveren actie. Blijkbaar proberen mensen het zoet zelf te halen, nu de regering haar belofte niet inlost dat na het zuur het zoet zal komen.

Werknemers voeren massaal actie voor hogere lonen. De centrale looneis van de FNV voor dit jaar was 3,5 procent, begin juni toen een groot deel van de cao’s waren afgesloten, hadden de werknemers 3,25 procent binnen gehaald. Een goed resultaat. Werkgevers en rechtse politici waarschuwen vaak voor de kwalijke gevolgen van te hoge loonstijgingen. In deze Spanning laten we een aantal economen aan het woord, die daar anders over denken. Volgens zowel de hoogleraar Kleinknecht en zijn medewerkers, als de hoogleraar De Beer hoeven we ons helemaal geen zorgen te maken over een stijging van de lonen. Wind, de cao-coördinator van de FNV, laat in een interview zien hoe daar binnen de grootste vakcentrale over gedacht wordt. Sjaak van der Velden geeft een historisch overzicht van de loon- en prijsontwikkeling van vooral de afgelopen dertig jaar.

Op 7 juni kwamen ongeveer honderd SP’ers bijeen die actief zijn in de vakbeweging. Paul Lempens schreef een verslag van deze Solidair-dag. Hij concludeert daarin dat solidariteit de sleutel is tot alle succes.

In deze aflevering van Spanning treft u ook de laatste aflevering aan van de serie Het Rijke Rooie Leven. Na de zomer gaan we op andere voet verder met een vaste rubriek, maar we stoppen met de verhalen over inspirerende socialisten uit het verleden. Ronald van Raak besluit de lopende reeks met een knipoog. Hij beschrijft de platonische verhouding die de socialist Karl Marx had met zijn nichtje Nanette Philips. Deze Philips was de dochter van de stamvader van het huidige elektronicaconcern.