publicatie

Spanning, juni 2008 :: Column - Een Hete Herfst

Spanning, juni 2008

Een hete herfst

Uit de SP-koopkrachtbarometer blijkt dat zowel werkenden als niet-werkenden met lage en modale inkomens wederom een reële koopkrachtdaling ervaren. De grote boosdoeners zijn hogere zorgkosten, hogere energierekening en duurdere levensmiddelen. Andere, officiële cijfers van het CPB bevestigen dit beeld. Het aantal mensen dat zegt moeilijk rond te komen groeit. Van alle huishoudens in Nederland kon 15 procent in 2006 moeilijk tot zeer moeilijk rondkomen met het beschikbare inkomen. Van de 600.000 huishoudens met een laag inkomen kwam de helft moeilijk rond. Je zou zeggen dat nu het economisch goed gaat, de winsten stijgen en de werkloosheid blijft dalen, het zoet voor werkend en niet-werkend Nederland eindelijk opgediend kan worden. Niets is echter minder waar. Dit kabinet doet sinds haar aantreden niets anders dan wat de eerdere kabinetten-Balkenende deden: beloftes breken.

Balkenende beloofde bij de presentatie van zijn eerste miljoenennota op Prinsjesdag 2007 dat mensen met lage inkomens er in 2008 niet op achteruit zouden gaan. Zij zouden worden ontzien. De meeste andere huishoudens zouden er in 2008 volgens Balkenende iets op achteruit gaan. Maar, zo verzekerde de premier ons, de jaren daarna wordt het echt beter. Wat is de stand van zaken? De nieuwste koopkrachtcijfers van het CPB laten zien dat bijna alle groepen er in 2008 twee keer zoveel op achteruitgaan als de regering in september voorstelde. Van het ontzien van de mensen met de laagste inkomens is niets meer over. Zij staan in de min. Maar wordt het volgend jaar dan beter? Uitgelekte cijfers van het CPB wijzen uit dat bij ongewijzigd beleid mensen met lage inkomens ook in 2009 moeten inleveren. Over de hele linie genomen houdt iedereen minder over dan eerder werd voorgesteld.

Maar de begroting voor 2009 moet nog vastgesteld worden. Het kabinet doet er verstandig aan om rekening te houden met de reële koopkrachtontwikkeling. Een aantal kabinetsplannen zoals beperking van de buitengewone uitgaven en verhoging van het btw-tarief, zullen de lasten verder doen toenemen. Tel hierbij de prijsstijgingen en achterblijvende lonen op om de simpele rekensom te maken dat de beloftes voor volgend jaar wederom zullen worden gebroken. Het kabinet doet er verstandig aan deze mensen niet nog een keer te pakken en een eerlijk inkomensbeleid te voeren. Anders belooft het nog een hete herfst te worden.