Tweede Kamer Woordvoerder Zorg en Landbouw

Henk van Gerven

'Ik verzet me tegen de steeds groter wordende verschillen in Nederland'

Henk van Gerven

Biografie

Henk van Gerven werd geboren op 11 maart 1955 in Riethoven. Na het behalen van zijn Gymnasium B diploma in 1973 ging hij medicijnen studeren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1981 studeerde hij af als basisarts en in 1984 behaalde Van Gerven zijn huisartsdiploma.

Terwijl Nederland steeds rijker wordt, worden de verschillen in het land alleen maar groter. Daar wil ik mij tegen verzetten. Het gaat om samenleven, in plaats van dat groepen uiteen groeien.

Van Gerven werd in 1977 lid van de Nijmeegse SP-afdeling. In het jaar dat hij afstudeerde als huisarts trad Van Gerven in loondienst bij het door de SP opgerichte 'Ons Medisch Centrum' (OMC) in Oss. Het OMC was een voor die tijd ongebruikelijk huisartsencentrum waarbij preventie, meer tijd voor de patiënt en oog voor de sociaal-economische achtergrond van ziekte en gezondheid centraal stonden, en nog steeds staan. Van Gerven blijft hier huisarts tot 2002, met een onderbreking van twee jaar tussen 1998 en 2000.

Ik vind het een groot voorrecht om Kamerlid te zijn en de publieke zaak te dienen. “Geluk is dienstbaarheid aan de samenleving”, om Charlie Chaplin te citeren.

Van Gerven was in 1995 en 1996 Statenlid voor de SP in Noord-Brabant. In 1996 werd Van Gerven voor de SP wethouder in het college van Oss. Toen het college in 2000 ten val werd gebracht werd Henk van Gerven gemeenteraadslid, totdat hij op 19 december 2002 opnieuw werd benoemd als wethouder in het nieuwe college van Oss. In november 2006 werd hij gekozen als lid van de Tweede-Kamer. 

Van Gerven woont in Oss, is getrouwd en heeft drie kinderen.

De favorieten van Henk

Boek

Oorlog en vrede van Tolstoi

Film

Modern Times van Charlie Chaplin

TV-programma

Buitenhof

Muziek

Beatles

Sport

Voetbal

Gerecht

Pannenkoeken en appeltaart met slagroom

Vakantiebestemming

Frankrijk

Kunst

Van Gogh en impressionisme

Wat vindt het thuisfront ervan dat je Kamerlid bent geworden?

Ze staan er volledig achter en hopen dat ik veel van mijn idealen kan verwezenlijken.

Zit politiek in je familie?

Mijn vader en moeder zijn allebei politiek zeer geïnteresseerd. Mijn vader was 25 jaar secretaris van de Boerenbond Riethoven.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Ik ben lid geworden in 1977 vanwege de ideeën van de SP over onvoorwaardelijke solidariteit als basis voor een beschaafde samenleving voor iedereen, de gedrevenheid om de wereld te verbeteren en de mentataliteit van "geen woorden maar daden".

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

De vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika.

Wat zou je doen als je morgen 100.000 euro wint in de loterij?

Stoppen in een studiefonds voor kinderen die om financiële redenen hun studie of opleiding niet afmaken. Zonder ontwikkeling hebben kinderen geen toekomst.

Hoe ga je je ontspannen na een zware dag in de Tweede Kamer?

Dan neem ik een glas wijn en bel met mijn vrouw Ans om de gebeurtenissen van de dag te bespreken.

Henk van Gerven op SP.nl