Bekende gezichten Voormalig Tweede Kamerlid

Henk van Gerven

Henk van Gerven was van november 2006 tot maart 2017 Tweede Kamerlid voor de SP. Hij was de woordvoerder op zorg en natuur- en milieubeleid.

Henk van Gerven

Biografie

Ik ben geboren op 11 maart 1955 in het Brabantse dorpje Riethoven en opgegroeid in het zich snel ontwikkelende Zuidoost Brabant bij Eindhoven.

In de jaren zeventig studeerde ik medicijnen in Nijmegen. Daar was de SP toen al bijzonder actief met haar acties op het terrein van de gezondheidszorg zoals ‘Voorkomen is beter’ en de eigen huisartsenpraktijk ‘Ons Medisch Centrum’. Daar zetten artsen in loondienst zich met een normaal salaris in voor de gezondheid van patiënten. Gericht op het voorkomen van ziekten, niet meer medicijnen voorschrijven dan nodig is en aandacht voor de mens achter de patiënt. Ik was meteen verkocht voor de ‘geen woorden maar daden’ partij en waar artsen werkten zonder er zelf rijk van te worden. Logisch dat ik lid werd en huisarts op Ons Medisch in Nijmegen en later in Oss.

Als arts kun je veel betekenen voor mensen op individuele schaal, maar je hebt de politiek nodig als je voor alle mensen gelijke kansen op een gelukkig leven wilt realiseren. Dan gaat het om gelijke toegang tot de zorg, het onderwijs, een fatsoenlijk inkomen en een goede woning en leefomgeving, om gezond werk. Omdat politiek gezondheidszorg op grote schaal is ben ik uiteindelijk politicus geworden.

Eerst Statenlid in Noord-Brabant en wethouder in Oss en daarna ruim tien jaar kamerlid. Uiteraard hield ik me bezig met de gezondheidszorg maar ook met landbouw en natuur wat mij de titel van Groenste politicus 2013 opleverde. Dieren moeten met respect worden behandeld en onze aarde en natuur moeten we koesteren voor onze kinderen en kleinkinderen.

Ik vond het een groot voorrecht om Kamerlid te zijn en de publieke zaak te dienen. “Geluk is dienstbaarheid aan de samenleving”, om Charlie Chaplin te citeren.

Henk van Gerven op SP.nl