Bekende gezichten Oud-Tweede Kamerlid

Nine Kooiman

Nine Kooiman was van 2010 tot 2018 Tweede Kamerlid voor de SP. Ze was de woordvoerder op Zorg en Justitie.

Nine Kooiman

Meer over Nine

Nine Kooiman werd in 1980 geboren in De Meern. Ze ging daar naar de basisschool en vervolgens in Utrecht naar de havo. Vanaf 1999 volgde zij de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan Hogeschool de Horst. In 2003 sloot ze die opleiding met succes af. Tijdens en kort na deze opleiding werkte Kooiman als groepsleidster bij Bartimeus Hage waar zij meervoudig gehandicapten begeleidde. Na haar opleiding werkte ze Amsterdam en Utrecht als ambulant jeugdhulpverlener en later als gezinsvoogd.

De praktijk naar de Kamer brengen, dat is iets wat ik hoop te doen als oud jeugdhulpverlener. Het is belangrijk om te weten waarover je praat, niet over papieren maar over mensen.

Nine Kooiman is sinds 2002 lid van de SP. In haar woonplaats Nieuwegein was zij afdelingsvoorzitter, bestuurslid, commissielid voor de gemeenteraad en gemeenteraadslid. Kooiman begon in 2008 als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. Vanaf juni 2010 was zij Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder Justitie en hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance). Na de verkiezingen van maart 2017 voerde zij het woord over Zorg.

Kooiman woont in Utrecht.

Nine Kooiman op SP.nl