nieuws

Nine Kooiman neemt afscheid van Tweede Kamer

Nine

Nine Kooiman neemt na bijna 8 jaar afscheid van de Tweede Kamer. Dat maakte zij vandaag bekend. Kooiman: ‘Het was een enorme eer om namens de SP volksvertegenwoordiger te mogen zijn en de stem van velen te mogen vertolken in de Tweede Kamer. Vorig jaar ben ik moeder geworden. Ik merk dat ik de balans tussen het moederschap en het Kamerlidmaatschap moeilijk kan vinden en daardoor niet het Kamerlid kan zijn wat ik graag zou willen zijn.  De keuze was lastig en zwaar maar uiteindelijk heb ik daarom besloten dat ik deze week afscheid neem als Kamerlid.’

Kooiman werd in 2010 in de Tweede Kamer gekozen. Samen met politieagenten wist ze verdere bezuinigingen op de politie tegen te houden en ook met het gevangenispersoneel wist zij uiteindelijk meer gevangenissen open te houden. Mede dankzij haar inzet werd het pensioengat van gevangenispersoneel gedicht en krijgen gemeenten meer mogelijkheden om graaiende zorgbestuurders aan te pakken. Ook werd een gezamenlijke initiatiefwet met de PvdA en ChristenUnie om gedwongen prostitutie beter aan te kunnen pakken door de Tweede Kamer aangenomen en wordt er gewerkt aan een landelijk dekkend netwerk van Centra Seksueel Geweld.

Kooiman: ‘Als Kamerlid kan je met zoveel mensen spreken. In de buurt, in de wijk, op werkbezoek, via onderzoeken, via vele acties in de afdelingen. Dat maakt het Kamerlidmaatschap ook zo mooi: het contact met zoveel verschillende en strijdbare mensen. Deze mensen gaven mij de inspiratie en energie om in de Tweede Kamer aan de slag te gaan. Nu ik naast de Haagse bubbel minder mogelijkheden heb om deze mensen te zien, maakt dat ik dit werk niet alleen minder leuk vind, maar vind ik ook dat ik mijn functie als volksvertegenwoordiger niet voldoende kan uitvoeren. De SP heeft alle ruimte geboden, maar toch  heb ik met pijn in het hart deze beslissing genomen. Ik ben niet gemaakt om stil te zitten, ik zal de strijd voor een socialer Nederland zeker voort zetten.’

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen gaat de SP Nine missen. ‘Ze ging altijd voorop in de strijd, wist altijd wat er speelde in de samenleving en ze was wars van politieke spelletjes. We vinden het heel erg jammer dat Nine vertrekt, maar zijn blij dat we altijd een beroep kunnen doen op haar enorme kennis en kunde. Namens de hele SP bedank ik Nine voor haar jarenlange inzet.’

Nine Kooiman zal vervangen worden door Henk van Gerven.

Betrokken SP'ers