publicatie

Tribune 1/2008 :: Linksvoor - Paul Mepschen: Allochtonen en autochtonen zijn vaak sámen de klos

Tribune, februari 2008

Linksvoor

‘Allochtonen en autochtonen zijn vaak sámen de klos’

Foto: Karen Veldkamp

Paul Mepschen (31) uit Rotterdam werkt als fractiemedewerker van de SP op het gemeentehuis in de havenstad. De steeds harder wordende migrantendiscussie gaat dus niet bepaald aan hem voorbij. “Wij willen de solidariteit terug in de Rotterdamse wijken.”

Hoe lang ben je al lid van de SP?

“Sinds 2003”

Heb je hobby’s?

“Uitgaan, lezen en reizen naar Zuid-Europese steden. Madrid, Lissabon en Barcelona bijvoorbeeld. En Kaapstad vind ik ook heel fascinerend.”

Welke van die vier is je favoriete plek op de wereld?

“Nee, dan zeg ik toch Rotterdam. Ik ben weliswaar een internationalist en ik reis graag, maar toch kom ik altijd graag thuis. Bovendien woon ik in Rotterdam samen met mijn vriend.”

Wat brengt de kapitalist in je naar boven?

“Boeken. Engelstalige literatuur is bijna een verslaving voor me. In de boekhandel kost het me altijd moeite om me in te houden.”

Wat zijn de speerpunten van jouw werk?

“In Rotterdam spelen met name thema’s als grootschalige sloop van woningen, uitsluiting van mensen met een laag inkomen, participatie en integratie. ”

Dat laatste is vast niet gemakkelijk in deze tijd.

“Klopt. In feite gaat het om solidariteit. We besteden dan ook veel tijd aan het vergroten van het besef dat allochtonen en autoch­tonen in Rotterdam heel vaak dezelfde problemen hebben: ze zijn sámen de klos van het beleid. Bijvoorbeeld als het gaat om grootschalige sloop van woningen, maar ook om tal van andere onderwerpen. We moeten ons niet tegen elkaar laten uitspelen.”