Tribune 06/2007 :: Linksvoor - Mo Kazemi

Tribune, juni 2007

Linksvoor


Mo Kazemi (44) is in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer de grote aanjager van de handtekeningenactie ‘Openheid over Irak’. Zijn tomeloze inzet staat los van zijn geboorteland, het eveneens door oorlog bedreigde Iran. “Het gaat niet om landen, maar om idealen.”


Foto Karen Veldkamp

Hoe lang ben je al lid van de SP?

“Ongeveer een jaar.”

Heb je hobby’s?

“Politiek. Ik ben vrijwilliger in de afdeling Amsterdam en volg diverse SP-scholingen. Verder lees ik graag.”

Welk SP-moment is je altijd bijgebleven?

“Het verschijnen van Nieuw Optimisme van Jan Marijnissen. Dat boek is een soort bijbel voor me. Het gaat over het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe wegen. Dat spreekt me aan. Bovendien deden de reacties op de Irak-actie me goed. Veel mensen zeiden: Eindelijk een politieke partij die openheid wil.”

Wat is je favoriete plek op deze wereld?

“Bestaat voor mij niet. Mijn droom is dat mensen in solidariteit met elkaar samen leven. Wat maakt het uit wáár dat is?”

Wat brengt de kapitalist in je naar boven?

“Oorlog. Oorlogen worden met belastingcenten gevoerd. Voor de prijs van één raket zou je al heel wat kunnen doen aan armoedebestrijding of in het onderwijs.”

Maakt het feit dat je uit Iran komt je extra betrokken bij het thema oorlog?

“Dat denken veel mensen, maar dat is niet zo. Het gaat me niet om Iran, het gaat om idealen: menselijke waardigheid en solidariteit. Oorlog is ellende en regeringen die oorlog voeren moeten daarover verantwoording afleggen.”

Inhoud