publicatie

Tribune 12/2006 :: Nieuws :: Voor de SP staan de seinen nu echt op groen

Tribune, december 2006

Nieuws

Voor de SP staan de seinen nu écht op groen

Tekst Rob Janssen Foto SP-Alphen aan den Rijn

De SP-winst van 22 november laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Tegelijkertijd gaan achter die 25 zetels een aantal interessante ontwikkelingen en achtergronden schuil, waaruit blijkt dat de toekomst-seinen voor de partij écht op groen staan. Landelijk partijsecretaris Hans van Heijningen blikt terug, duidt en kijkt vooruit.

Soms waren ze adembenemend, de scores die de SP op 22 november in sommige gemeenten haalde. Heerlen en Oss spanden de kroon met 31,7, respectievelijk 31,2 procent van de stemmen. Maar wat te denken van bijvoorbeeld Reiderland (30,4), Brunssum (25,4), Nijmegen (25,3), Doesburg (25,5), Cuijk (24,2) en Landgraaf (25,3)? Interessant daarbij is, dat opvallend hoog gescoord werd in plaatsen waar de partij wethouders levert. Zo werd de SP de tweede partij in Eindhoven, Groningen, Zaanstad, Haarlem, Schiedam, Valkenburg aan de Geul, Boxtel, Boxmeer, Pekela, Reiderland en Menterwolde. Hebben de SP-wethouders misschien een extra ‘boost’ gegeven aan het percentage SP-stemmers tijdens de Kamerverkiezingen?

“Je moet voorzichtig zijn met het trekken van dit soort conclusies”, zegt SP-partijsecretaris Hans van Heijningen. “Het valt weliswaar niet uit te sluiten dat het verband bestaat, maar aantoonbaar is het niet. Maar dat de SP-deelname aan colleges wel degelijk bijgedragen heeft aan het succes van 22 november, staat wat mij betreft niet ter discussie. Want toen tijdens diverse verkiezingsdebatten de vraag werd gesteld of de SP wel in staat is tot regeren, werd steeds door vriend en vijand bevestigd dat de partij dat op lokaal niveau zeker kan. Zo van: Ja, in colleges kunnen ze het in ieder geval. Dat is zonder meer een bijzondere constatering. Het betekent dat de discussie over de kwaliteit van onze bestuursinbreng – amper acht maanden na de overwinning tijdens de raadsverkiezingen! – nu al in ons voordeel uitvalt. En dat is natuurlijk een groot compliment richting onze wethouders én raadsleden.”

Maar ook in gemeenten waar (nog) geen SP-raadsfracties zijn, of zelfs geen lokale afdeling, behaalde de SP niet zelden verrassend goede resultaten. Zijn die dan te verklaren door de populariteit van Jan Marijnissen? Van Heijningen: “Natuurlijk speelt de uitstraling en het optreden van Jan een grote rol. Heel veel mensen zien in hem toch de man die de spijker op z’n kop slaat en niet meekakelt met de rest. Maar om nou te zeggen: het komt alléén door Jan... nee! Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat de mensen drommels goed weten welk inhoudelijk verhaal bij welke lijsttrekker hoort. In die zin blijft de inhoud van de boodschap – onze inzet voor een socialer Nederland – doorslaggevend. Daar komt nog eens bij dat de SP qua vaste aanhang met kop en schouders boven de andere partijen uit steekt.”

De Hond: de SP zou de PvdA voorbijgestreefd zijn

Ondanks de enorme groei van het percentage SP-stemmers in tal van gemeenten, blijven er een aantal witte vlekken op de SP-kaart van Nederland staan. Daarover is Hans van Heijningen helder: “Die gaan we inkleuren. De perspectieven daarvoor zijn uitstekend. Het 50.000ste SP-lid is nog niet ingeschreven, of we gaan al naar de 51.000 toe. Daarnaast gaan we onverminderd door met het investeren in lokale versterking, in het zoeken van jong en oud talent, in scholing en begeleiding, noem maar op. Door nieuwe mensen actief te krijgen en nieuwe afdelingen op te zetten zullen de witte vlekken verdwijnen.”

Enkele dagen na de Kamerverkiezingen kwam Maurice de Hond alweer met een nieuwe landelijke peiling. Geen mosterd na de maaltijd, want in maart 2007 vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats. Volgens De Hond zou de SP op 26 november de PvdA voorbijgestreefd zijn (30 tegen 29 zetels), VVD en CDA zouden verder wegzakken. Ook Hans van Heijningen onderkent het belang van de Statenverkiezingen. “Ten eerste natuurlijk vanwege de kans op meer SP-politiek in de provincies. Maar het is ook belangrijk om je te realiseren dat de samenstelling van de Eerste Kamer bepaald wordt door de uitslag van de Statenverkiezingen. In landen met een linkse meerderheid in het parlement en een rechtse meerderheid in de senaat is het vaak hommeles”, aldus de SP-secretaris. “Tot slot – en dat is misschien wel het belangrijkste – moeten we laten zien dat de SP-opmars doorgaat en we na 22 november steeds meer mensen aan ons weten te binden. Met een nieuwe verkiezingsoverwinning in maart geven we het signaal af dat steeds meer mensen in het land kiezen voor eerlijk delen en investeren in een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen.”

Inhoud