SP Tribune 06/2005 :: Column Jan Marijnissen: Over het referendum en nog wat

Tribune, 10 juni 2005

Column Jan Marijnissen

Over het referendum en nog wat

Zo, het referendum zit erop. Als ik dit schrijf zijn de tegenstanders (in de peilingen) nog in de meerderheid. Over een week zal duidelijk worden of ze hun rug recht hebben gehouden of dat ze bezweken zijn onder massieve propaganda van de voorstanders van de Europese Grondwet; of dat ze hun eigen hoofd en hart hebben durven te volgen of dat ze zich bang hebben laten maken door het vóórkamp. Spannend was het zeker.

Het referendum heeft in ieder geval in één opzicht succes geh ad . Er is meer aandacht geweest voor de Europese samenwerking dan ooit te voren. En dat is goed. Ons land is geen eiland en daarom is samenwerking nodig. De discussie over de Grondwet ging over de vormgeving en de inhoud van die samenwerking. De SP bemoeit zich al vele, vele jaren intensief met ‘Europa’. Wat de uitslag ook geweest is, dat zal zo blijven.

Het referendum heeft ook nog ’n aantal andere dingen aan het licht gebracht. Bijvoorbeeld: Een overheid die niet schroomt om met miljoenen belastinggeld (van iedereen!) campagne te voeren vóór een Grondwet waar een zeer groot deel van de bevolking bezwaar tegen heeft.

Maar ook: een fractieleider van de PvdA die reeds twee jaar voor de verkiezingen de samenwerking met de SP opzegt. Waarom? Omdat de samenwerking niet goed verloopt? Nee, want die verloopt uitstekend, tot voordeel van de hele oppositie. Bos gooit dit nu welbewust over boord. Erg jammer, vooral voor al die progressieve mensen in ons land die snakken naar een alternatief en een nieuwe coalitie. Waarom? Omdat Wouter Bos niet tevreden was over de wijze van campagne voeren van de SP in de aanloop naar het referendum. Ik toonde geen leiderschap, en ik ‘heb de kloof tussen de politiek en de kiezers vergroot’. Daarom ‘voldoet de SP niet aan de cruciale test van politiek leiderschap en verantwoordelijk gedrag.’ Nu zag Bos toch al niet veel in de samenwerking met GL en de SP. Het lijkt erop dat ie nu ’n stok heeft gevonden om de hond te slaan.

Bos veroordeelt zich nu tot samenwerking met CDA of VVD… Tsja, ben benieuwd wat de PvdA-leden en -achterban hiervan denken. 60% van de PvdA-stemmers was ’n week voor het referendum nog tégen de Grondwet en bijna de helft gaf aan misschien toch maar SP te gaan stemmen.

Inhoud