publicatie

SP Tribune 03/2004: Eén van de 43.277: George Peters

EEN

Tribune 19 maart 2004

van de 43.277

‘‘Ik volg de partij al, toen ze alleen nog maar in Nijmegen en Oss bestond. Het was destijds een hele principiële club en ik vroeg me af of dat zo zou blijven als de partij landelijk zou doorbreken. Want tot dan toe zag je andere partijen na verloop van tijd steeds meer naar het midden dobberen. Maar de SP bleef principieel en dat bevalt me. En toen op een gegeven moment mijn twee dochters thuiskwamen en zeiden dat ze lid waren geworden, heb ik me ook aangemeld.’

Niet veel later liep George met zijn dochters door Amsterdam te folderen. Wat voor hem geen gemakkelijke zaak is. Door een aantal onfortuinlijke hersenoperaties is hij voor groot deel blind en lijdt hij aan epilepsie. Zelf noemt hij dat een ‘praktische handicap’.

‘Mij hoor je er niet over zeuren. Als ik ergens heen wil, dan komen mensen uit mijn vriendenkring me ophalen. Om bij iemand op bezoek te gaan bijvoorbeeld. Of als er vanuit de SP iets te doen is. Simpel zat. Ik kan wel chagrijnig gaan zitten kniezen thuis, maar daar schiet niemand wat mee op. Iedereen heeft wel wat, denk ik maar.’

George Peters (53)

Amsterdam

Vader van twee dochters (18 en 21 jaar)

Hobby's

benzine-aanstekers verzamelen, maatschappelijk actief zijn

Hekel aan:

mensen die mooie praatjes hebben, maar ondertussen de boel belazeren

Bewondering voor:

voormalig VN-secretaris Dag Hammerskjold

Toen het lot hem midden jaren zeventig trof, was George bijna klaar met zijn studie geschiedenis. Het lukte hem niet meer om de studie af te maken. Wel ging hij als vrijwilliger aan de slag. Onder meer bij het Comité Nederland Vietnam, dat sinds 1968 hulp geeft aan de inwoners van Vietnam. ‘Zuid-Oost Azië heeft altijd mijn bijzondere interesse gehad. Met name Laos, Vietnam en Indonesië. Mijn ouders hebben in Jappenkampen gezeten en wekten met hun verhalen mijn interesse voor dat deel van de wereld. Toen de oorlog in Vietnam uitbrak was ik weliswaar een nog puber, maar maakte ik me er vreselijk kwaad over. Waarom? Omdat de oorlog niet uit menselijke overwegingen gevoerd werd. Het ging er de Amerikanen alleen maar om, de eigen handelsroutes veilig te stellen.

Net zoals het in Irak om de olie gaat. Onlangs had je daar die vreselijke aanslagen in Bagdad en Karbala, waarbij 180 shi’ieten omkwamen. Laat ik vooropstellen, dat ik zulk geweld absoluut veroordeel. Maar in mijn visie gaat het wel om begrijpelijke woede. Ik bedoel: als je de mensen in Irak wil helpen, doé dat dan. Maar ga niet vanuit het Westen bedisselen hoe het aan de andere kant van de wereld moet. Want dan begint er vanalles te broeien en ben je in feite bezig om mensen tegen elkaar uit te spelen. Kijk ook eens naar Afrika. Heb jij je al eens afgevraagd waarom Afrikaanse landen op de landkaart grenzen hebben waar je een lineaal langs kunt leggen? Dat komt omdat de Engelsen, Fransen en later de Duitsers die grenzen getrokken hebben.

De koloniale machten creeërden zo de voorwaarden voor de conflicten die later zouden ontstaan en waarvoor dezelfde landen later ook nog eens wapens gingen leveren. Zo kom je er dus nooit uit. Ook in Irak is het zaak, dat je eerst als het ware vriendjes wordt met de bevolking daar. De mensen respecteren; daar draait het om. En niet het zaakje tegen elkaar uitspelen en dan zeggen: Geef je olie maar en zoek het verder maar uit.’

Inhoud

  • De woningnood is terug in Nederland. Er wordt meer gesloopt dan er voor teruggebouwd wordt en renovatie is sinds de privatisering van de woningmarkt een vies woord geworden. Een SP-rapport en de mening van enkele deskundigen laten zien dat het ook anders kan.
  • Prof. dr. Bart Tromp maakt van zijn hart geen moordkuil. Het plan om kiesdistricten in te voeren vindt hij een ‘blunder’, de sterkere positie van een gekozen burgemeester een ‘ramp’ en het aantrekken van wethouders van buiten de raad ‘volstrekt idioot’. Een interview.
  • Zaterdag 20 maart is uitgeroepen tot wereldwijde dag van protest tegen de bezetting van Irak. In Nederland vindt die dag een landelijke demonstratie plaats in Amsterdam. Aan de vooravond hiervan een gesprek met Faisal Nasser, SP'er en voorzitter van het Iraaks Platform Nederland.
  • Jos Hermens, bevlogen buitenbeentje in de atletiek.
  • Ecologische boeren, tegen de stroom in.
  • Column van Jan Marijnissen: Wat wil Wouter?
  • George Peters is één van de 43.277