publicatie

Tribune 4/2003 Column Jan Marijnissen, De Toekomst

Tribune 11 april 2003

Jan Marijnissen

Ook Bos en de PvdA zijn nu voor de oorlog

In de jaren vijftig stapten een flink aantal leden uit de PvdA. Dat deden ze omdat ze de steun van de PvdA aan de Koude Oorlog, de NAVO en de bewapening zat waren. Ze wilden een nieuwe politiek, gebaseerd op rechtvaardigheid en vreedzame politiek. Ze noemden zich de PSP. De partij is inmiddels al bijna twintig jaar ter ziele.

Ik zou niet verbaasd zijn wanneer ook nu weer een flink aantal PvdA'ers hun partij de rug zou toekeren. Het standpunt van de PvdA inzake Irak is als een draaimolen: Dan tegen (als 't uitkomt), dan weer samen met het CDA achter de VS (als het uitkomt). Bos moet inmiddels wel erg duizelig zijn, zoveel weken onafgebroken in de draaimolen. Je zou er cynisch van worden als het niet zo erg was.

Niet eens zo zeer vanwege al die kiezers die op het laatste moment besloten hun vertrouwen aan Bos en de PvdA te geven in verband met hun standpunt 'tegen de oorlog, zéker zonder uitdrukkelijke toestemming van de Veiligheidsraad'. Ik blijf erbij: die kiezers hadden beter kunnen weten. Verkiezingsbeloften van de PvdA zijn na de verkiezingen alleen nog goed om de kachel mee aan te maken. De geschiedenis heeft dat al zó vaak laten zien.

Nee, het is vooral erg in verband met de fundamentele keuze voor de Pax Americana. Het gaat hier om een principiële zaak. De preventieve oorlog die Bush is gestart kent geen enkele rechtvaardiging in het volkenrecht en is een unicum in de internationale rechtsorde. Het past echter wél in de Bush-doctrine die uitgaat van de suprematie en hegemonie van de VS in politiek, economisch en moreel opzicht. Die Bush-doctrine is een levensgevaarlijk recept voor nog veel meer ellende dan het lijden dat de Irakezen nu moeten ondergaan.

Saddam Hoessein is een wrede dictator die liefst zo snel mogelijk door het Irakese volk moet worden verdreven. Bush gebruikt de onderdrukking van het Irakese volk nu als alibi om de Pax Americana te vestigen, om te beginnen in Irak. Maar die 'vrede' zal ons allen maar verder afleiden van de Pax Populi (de vrede van het volk) die wij voorstaan.

In de redeneertrend van Bush, Blair, Balkenende en nu ook Bos ben je óf voor de VS óf voor Irak. Het is het simplisme van simpele, gevaarlijke zielen.

Ondertussen stijgt het aantal doden, gewonden en

vluchtelingen in Irak.

'Maar stoppen met de bombardementen is geen optie,' aldus Bos.

Inhoud

  • De oorlog in Irak is in volle gang. Bagdad en andere steden worden dagelijks gebombardeerd. In Nederland lijkt de rust, na een roerig politiek debat, teruggekeerd. Niet in de laatste plaats omdat onderhandelingspartners CDA en PvdA zich beide achter de coalitie van Bush en Blair hebben geschaard. Maar dan wel nadrukkelijk alleen politiek. Militaire steun zit er niet in voor de amerikanen. Of toch wel?
  • Anja Meulenbelt wordt opnieuw door de Tribune geïnterviewd, nu ze behalve socialist en feminist ook kandidaat Eerste-Kamerlid is. Wat moet een rode vrouw in zo'n grijs mannenbolwerk?
  • Column van Jan Marijnissen: 'Ook Bos en de PvdA zijn nu voor de oorlog'
  • Dagmar Sandee is één van de 41.335 leden.
  • Al achtien jaar, sinds de enorme giframp in Bophal, vecht Rashida Bee voor de rechten van de slachtoffers: bij regering, voor de rechtbank en waar nodig ook op straat.
  • Ruimte in de aanbieding, hypotheekrenteaftrek onaantastbaar, huursector in de verdomhoek: Leegstand én woningnood in 2003, hoe kan dat?