publicatie

Tribune 3/2003 EEN van de 40.414 Piet Schattevoet

EEN

Tribune 11 april 2003

van de 41.335

'Peanuts' noemt ze de 20.000 euro die de Tilburgse Rechtswinkel extra nodig heeft, maar vooralsnog niet krijgt. 'Wat is nou 20.000 euro voor een gemeente als Tilburg? De vraag is: kiest Tilburg voor toegankelijke rechtshulp of niet? Dié vraag en geen andere moet centraal staan!' Dagmar Sandee is coördinatrice en bestuurslid van de Rechtswinkel in Tilburg. Eind vorige maand voerde ze samen met haar collega's een hele week actie voor extra subsidie van de gemeente. Want zou die uitblijven, dan is het gedaan met de Rechtswinkel. Dagmar stelt vast dat de meeste politici de essentie van de zaak maar niet begrijpen. 'Ze redeneren als volgt: Kosteloze rechtshulp is uit de tijd. Je verleent een dienst, dus dan moet je daar geld voor vragen. Dat zou betekenen dat wij een eigen bijdrage moeten gaan vragen aan de cliënten.Of met sponsors werken. Maar dat is nou juist in strijd met onze doelstelling! Ook als we per cliënt maar één euro of nog minder vragen is dat tegen het principe van de Rechtswinkel.

Dagmar Sandee (24)

Tilburg

Hobby's:

zwemmen, lekker eten en drinken, uitgaan

Hekel aan:

hachee en egoïsme

Bewondering voor:

mensen die hun werk doen, omdat ze van hun werk houden

Ons doel ís niet om kostendekkend te zijn. Wij willen een laagdrempelige instantie zijn voor mensen die dringend verlegen zitten om rechtshulp. Of dat er veel zijn? Ik zou zeggen: kom eens kijken. Dan zie je hoe vol onze wachtkamer is.'

De Rechtswinkel in Tilburg bestaat al sinds 1969 en er werken zo'n veertig vrijwilligers. Onder hen bevinden zich de nodige rechtenstudenten die een groot deel van hun vrije tijd in de Rechtswinkel stoppen. Dagmar zelf is vijfdejaars rechtenstudente. 'Na een jaar studeren wilde ik graag ervaring opdoen in de praktijk. En omdat dat de doelstelling van de Rechtswinkel me erg aansprak, schreef ik een brief naar de Rechtswinkel en niet veel later kon ik beginnen.' Rond dezelfde tijd werd Dagmar ook lid van de SP en inmiddels is ze actief in ROOD Tilburg.

'Gemakkelijk is het werk in de Rechtswinkel zeker niet. Er kan zo iemand binnenkomen die zegt: Help me, anders sta ik morgen op straat. Of iemand met die met z'n gezin niet meer rondkomt. En wat dacht je van iemand die erachter komt dat plotseling de sloten van de woning zijn verwisseld?! Noem maar op. En we geven niet alleen advies, maar we procederen ook. Er zijn bijvoorbeeld nogal eens problemen met particuliere verhuurders. Dan is het zaak om snel contact op te nemen met de partijen in kwestie. Het kan ook voorkomen dat we razendsnel moeten zorgen voor een andere woning. Van alles kom je tegen als je hier werkt.' Procederen, problemen, mensen die ten einde raad zijn… dat klinkt niet als erg leuk en plezierig werk. Dagmar: 'Ligt eraan hoe je ertegenaan kijkt. Als je weet dat jouw inzet heeft geholpen, dan is het wél leuk. In de regel duurt het heel lang voordat je het vertrouwen van mensen hebt gewonnen. Maar als dat je lukt, dan is dat heel erg fijn. Dáár doe je het voor. Sommige mensen zeggen dat idealisme niet meer bestaat. Maar het enthousiasme en de betrokkenheid van de vrijwilligers die in de Rechtswinkel werken, bewijzen juist het tegendeel. Dat moet je als overheid niet demotiveren door op de centen te gaan zitten zoals hier in Tilburg. Iedereen wil dat jongeren betrokken zijn bij de samenleving; iedereen heeft het over normen en waarden. Nou, stimuleer het dan ook!' Als ze afgestudeerd is, wil Dagmar Sandee de sociale advocatuur in. 'Ik hoor wel eens, dat er sprake is van leegloop in de sociale advocatuur. Belachelijk! Als ze ooit nodig is geweest, dan is het nu wel.'

Inhoud

  • De oorlog in Irak is in volle gang. Bagdad en andere steden worden dagelijks gebombardeerd. In Nederland lijkt de rust, na een roerig politiek debat, teruggekeerd. Niet in de laatste plaats omdat onderhandelingspartners CDA en PvdA zich beide achter de coalitie van Bush en Blair hebben geschaard. Maar dan wel nadrukkelijk alleen politiek. Militaire steun zit er niet in voor de amerikanen. Of toch wel?
  • Anja Meulenbelt wordt opnieuw door de Tribune geïnterviewd, nu ze behalve socialist en feminist ook kandidaat Eerste-Kamerlid is. Wat moet een rode vrouw in zo'n grijs mannenbolwerk?
  • Column van Jan Marijnissen: 'Ook Bos en de PvdA zijn nu voor de oorlog'
  • Dagmar Sandee is één van de 41.335 leden.
  • Al achtien jaar, sinds de enorme giframp in Bophal, vecht Rashida Bee voor de rechten van de slachtoffers: bij regering, voor de rechtbank en waar nodig ook op straat.
  • Ruimte in de aanbieding, hypotheekrenteaftrek onaantastbaar, huursector in de verdomhoek: Leegstand én woningnood in 2003, hoe kan dat?