publicatie

Spanning, maart 2008 :: Internationaal links

Spanning, maart 2008

Internationaal links

Anderhalve eeuw socialisme heeft geleid tot vele pogingen om samenwerking tot stand te brengen tussen socialisten uit verschillende landen en continenten. Dat begon al in 1864 bij de oprichting van de Internationale Arbeidersvereeniging, die wij tegenwoordig kennen als de Eerste Internationale.

Dat we spreken over een ‘Eerste’ Internationale geeft al aan dat de samenwerking niet echt een succes is geweest. De socialistische beweging was vanaf het begin verdeeld. Sommigen wilden strijden voor hervorming van het kapitalisme, anderen wilden strijden voor een snelle revolutie die de hele samenleving omver zou werpen, weer anderen dachten dat een socialistische samenleving lokaal bestaansmogelijkheden had, en nog weer anderen geloofden daar helemaal niets van. Zo ontstond na de Eerste een Tweede, maar later ook nog een Derde en een Vierde Internationale. Dat het socialisten niet lukte om internationaal langdurig goed samen te werken, heeft de tegenstanders van socialisten flink in de kaart gespeeld. Misschien moeten we wel bij hen in de leer gaan, want kapitalisten hebben heel wat minder moeite met opkomen voor hun gezamenlijke belang. Ondanks de onderlinge concurrentie om marktaandelen en winst zien zij bijvoorbeeld al vanouds kans om de handen ineen te slaan als het erom gaat opstandige mensen te bestrijden.

In deze Spanning besteden we aan de hand van een bijeenkomst in Oss afgelopen zomer aandacht aan de partijen waar de SP in Europa mee samenwerkt. Ook hebben we aan woordvoeders van PvdA en GroenLinks gevraagd om hun visie op internationale samenwerking te geven. Naast deze drie grote organisaties bestaan er nog diverse kleine linkse clubs in ons land. Eén van die organisaties, de NCPN, presenteert haar internationale contacten ook in deze aflevering. De keus is trouwens bij toeval op de NCPN gevallen. Het had ook de Internationale Socialisten (IS), de Socialistische Arbeiders Politiek (SAP), de GML/Rode Morgen of een van de andere groeperingen kunnen zijn.

Een terugblik op de diverse Internationalen complementeert het thema Internationaal Links.

De Spanning is weer iets dikker geworden. De reden hiervan is dat we naast het thema ook meer ruimte willen geven aan andere onderwerpen.

SP-Eerste Kamerlid Geert Reuten analyseert een aantal mythes over de overheidsuitgaven van de afgelopen dertig jaar.

Karel Koster waarschuwt in een bijdrage over het Europese Raketschild voor de gevaren van een nieuwe koude oorlog. Ook geeft hij inzicht in de aantallen slachtoffers van de oorlogen in Irak en Afghanistan.

We sluiten af met het Rijke Rooie Leven over Adrianus van Emmenes, een socialist uit het begin van de vorige eeuw.