Tweede Kamer Woordvoerder Onderwijs en Kinderopvang

Tjitske Siderius

'Ik kan heel slecht tegen onrecht.'

Tjitske Siderius

Biografie

Tjitske Siderius werd geboren op 24 september 1981 in Groenlo. Ze groeide met twee zussen en een broer op in Borculo, een klein stadje in de Achterhoek aan de Berkel. Zij ging via het VWO in Groenlo naar Hogeschool Windesheim om Personeel en Arbeid te studeren. Tijdens haar studie werkte zij een jaar bij een reïntegratiebureau. Daar zag zij hoe de commerciële arbeidsbemiddeling vooral geïnteresseerd was in de eigen portemonnee in plaats van het welzijn van mensen. Voor veel werkzoekenden werd de zoektocht naar werk via een reïntegratiebureau een grote deceptie. Siderius werd daarom in 2003 lid van de SP.

Ik kan heel slecht tegen onrecht. De manier waarop de inkomensongelijkheid in Nederland steeds verder groeit stuit me echt tegen de borst. Bijna 400.000 kinderen groeien op in armoede. Ik kan me woest maken over de manier waarop werklozen soms worden behandeld door de sociale dienst. Ook zij verdienen met respect en aandacht voor hun persoonlijke situatie te worden behandeld.

Tijdens haar studententijd werd Siderius actief voor de SP in Zwolle. Haar eerste actie met ROOD, jong in de SP, ging over de verlichting van een gevaarlijke tunnel in Zwolle. ROOD verlichtte de tunnel een avond met waxinelichtjes om aandacht te vragen voor het probleem. Sinds 2006 is Siderius raadslid in Zwolle. Een jaar later werd zij fractievoorzitter. Ze was nauw betrokken bij een groot onderzoek naar schimmelwoningen in de wijk Dieze-Oost in haar woonplaats. Samen met bewoners protesteerde ze tegen de slechte staat van de woningen, waardoor onder andere kleine kinderen ziek werden. Daarnaast heeft ze zich in Zwolle met passie ingezet voor een menswaardige sociale zekerheid en goede arbeidsomstandigheden in de sociale werkplaats.

Door in crisistijd de sociale werkplaatsen te slopen, organiseren we voor mensen met een beperking slechts onzekerheid, armoede en sociale uitsluiting. Jonggehandicapten wordt angst aangejaagd door herkeuringen en een toekomst in de bijstand. Verzet is hard nodig om deze plannen van tafel te krijgen

In 2008 ging Siderius aan het werk als medewerker Sociale Zaken bij de SP-Tweede Kamerfractie. Van 3 september tot en met 26 november 2013 verving zij SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut tijdens haar zwangerschapsverlof. Sinds februari 2014 is zij opnieuw Tweede Kamerlid en voert ze het woord op onderwijs en zorg. 

Siderius woont in Zwolle. 

De favorieten van Tjitske

Boek

Publieke Werken van Thomas Roosenboom

Film

Erin Brockovich (2000), Intouchables (2011)

TV-programma

Er zijn geen programma´s waar ik voor thuisblijf. De serie van De Hokjesman vond ik leuk om naar te kijken.

Muziek

New Cool Collective, Opgezwolle

Gerecht

Pompoensoep

Vakantiebestemming

Ik ben in Tibet geweest, dat was prachtig. Barcelona vond ik mooi. Maar uiteindelijk ben ik het gelukkigst in mijn eigen huis. Een vakantie in eigen stad is voor mij absoluut geen straf.

Kunst

De foto's van Ruud van Empel zijn fantastisch!

Zit politiek in je familie?

Er werd bij ons thuis weinig over politiek gesproken. Mijn ouders zijn wel lid van een politieke partij.

Hoe en waarom ben je bij de SP terecht gekomen?

Directe aanleiding voor mijn lidmaatschap van de SP was de privatisering van de arbeidsbemiddeling. In mijn studententijd ben ik lid geworden van ROOD, jong in de SP. We hebben fantastische acties gevoerd, onder meer om fietstunnels verlicht te krijgen.

Wat is voor jou de meest inspirerende historische gebeurtenis of persoon?

De invoering van het algemeen kiesrecht in 1919. Daar is jaren voor gestreden en dat laat goed zien dat als mensen samenwerken ze hun invloed kunnen vergroten. Helaas lijkt het soms alsof veel mensen het kiesrecht als iets te vanzelfsprekends zien, maar het is niet alleen een recht, het is ook een grote verantwoordelijkheid.

Tjitske Siderius op SP.nl