nieuws

Succes SP: Leerlingen met dyslexie mogen spellingscontrole gebruiken bij examen

Tjitske Siderius

Leerlingen met dyslexie mogen toch een spellingscontrole gebruiken bij hun eindexamen. Dat heeft de regering besloten naar aanleiding van Kamervragen van SP-Kamerlid Tjitske Siderius. 'Dit is fantastisch nieuws. Het eindexamen is voor veel leerlingen een zenuwslopende periode. De regering besloot tijdens het schooljaar opeens dat leerlingen met dyslexie geen hulpmiddelen meer mochten gebruiken tijdens het examen. Daardoor is veel onrust ontstaan,’ aldus Siderius.

Tijdens hun gehele schoolperiode konden leerlingen met dyslexie onder andere een spellingscontrole gebruiken bij toetsen als voorbereiding op het examen. 'Het is een teken van onbetrouwbaar bestuur om de regels tijdens een lopend schooljaar te wijzigen. Het is daarom goed dat deze leerlingen het examen gewoon met hulpmiddelen mogen maken,’ aldus Siderius.

De SP zal deze week in het debat over passend onderwijs pleiten om van uitstel van deze maatregel afstel te maken. Leerlingen met dyslexie moeten het recht houden om gebruik te mogen maken van hulpmiddelen, nu en in de toekomst. 

Betrokken SP'ers