nieuws

Onderzoek SP: kwaliteit kinderopvang staat onder druk

SP-Kamerlid Tjitske Siderius bij de Algemene Beschouwingen 2013 (foto: Sander van Oorspronk)

De kwaliteit van de kinderopvang staat onder druk. Dat concludeert SP-Kamerlid Tjitske Siderius uit de resultaten van een grootschalig onderzoek onder meer dan 2500 pedagogisch medewerkers en anderen die in de kinderopvang werken. Onduidelijkheid over het beleid rondom de kinderopvang, de hoge werkdruk, de grote groepen en de enorme administratieve last zorgen ervoor dat de medewerkers het plezier in het werk verliezen en minder tijd hebben voor de kinderen. Siderius: 'De resultaten zijn schrikbarend. De kinderopvangmedewerkers zetten zich dagelijks met hart en ziel in voor de kinderen, maar door de bezuinigingen en de vele en veranderende regels wordt hen dit bijna onmogelijk gemaakt.'

De medewerkers hekelen vooral het jojobeleid dat gevoerd wordt door het Kabinet Rutte II. Door forse bezuinigingen en vervolgens kleine investeringen is de toekomst van kinderopvangorganisaties onzeker. Het beleid van de afgelopen periode heeft  dan ook een spoor van ontslagen en faillissementen nagelaten. Bovendien hebben ouders de kinderopvang de rug toegekeerd vanwege de hoge kosten of omdat zij werkloos zijn geworden.

Bijna de helft (45 procent) van de medewerkers zegt dat zij de afgelopen jaren minder plezier in hun werk hebben gekregen. Daarvan zegt 61 procent dat dit komt door de toegenomen werkdruk. Tegelijkertijd stelt bijna de helft (44 procent) van de medewerkers dat ze de groepen te groot vinden om de kinderen de aandacht te kunnen geven die zij verdienen.

Volgens Siderius zijn investeringen in de kinderopvang keihard nodig. 'Als we roofbouw blijven plegen op deze beroepsgroep zal de kwaliteit van de kinderopvang steeds verder uitgehold worden. Tijd dus voor een andere koers, want dit gaat ten koste van de ontwikkeling van de kinderen.'

Wat Siderius betreft wordt de marktwerking in de kinderopvang zo snel mogelijk gestopt. 'Deze ontwikkeling heeft weinig goeds gebracht: de kosten zijn enorm gestegen en de kwaliteit is niet beter geworden. Laten we de kinderopvang weer van ons allemaal maken.' Daarnaast zou er een recht op kinderopvang moeten komen. Siderius: 'Zo zorg je ervoor dat er goede en betaalbare kinderopvang komt waar het kind weer centraal staat.'

Betrokken SP'ers