nieuws

Kamer steunt SP: meervoudige schooladviezen altijd toegestaan

Tjitske Siderius

Het is niet meer toegestaan dat scholen voor het voortgezet onderwijs slechts enkelvoudige schooladviezen accepteren. Een voorstel van SP-Kamerlid Tjitske Siderius hierover is dinsdag aangenomen. Basisscholen geven elke leerling in groep 8 een schooladvies mee voor het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo. Siderius: ‘Een deel van de leerlingen zitten qua niveau precies tussen twee niveaus in en hebben het meeste baat bij een meervoudige schooladvies, zoals havo/vwo. De SP vindt het belangrijk dat deze leerlingen een kans krijgen om zo hoog mogelijk in te stromen op het voortgezet onderwijs, ook als er twijfels zijn.’

Schoolbesturen mogen niet meer met elkaar afspreken alleen enkele schooladviezen toe te staan. Siderius: ‘Bij twijfel moet elke leerling de mogelijkheid hebben zich te bewijzen op het hoogste niveau. Zo krijgen ook leerlingen die wat later op stoom komen de mogelijkheid om te laten zien wat ze kunnen. Op initiatief van de SP heeft de Tweede Kamer gezegd dat het voortgezet onderwijs leerlingen altijd de mogelijkheid moeten geven zo hoog mogelijk in te stromen. Zo kan elke leerling zijn kansen grijpen. Staatssecretaris Dekker moet nu scholen die deze dubbele adviezen weigeren opsporen en aanpakken.’

Betrokken SP'ers