publicatie

Tribune 08/2012 :: Emile Roemer: 12 september

Tribune, september 2012

Column

Emile Roemer

12 september

De verkiezingen staan voor de deur. Voor ons als SP zijn ze spannender dan ooit. We staan er goed voor – maar op 12 september begint iedere partij met nul stemmen. Nu zeggen ontzettend veel mensen dat ze van plan zijn die dag op ons te stemmen. Zaak is dat ze dat ook echt doen. Ik hoop daarom dat onze hele achterban tot en met 12 september – ieder op zijn eigen manier – ­mensen stimuleert de daad bij het woord te voegen. Dan schrijven we geschiedenis en dat zou heel goed zijn voor de toekomst van ons land. Wordt het na 12 september liberaler of socialer? Dat is de kwestie.

Over veel dingen zijn we het eens in ons land: dat we diep in een crisis zitten, dat het Grote Geld daarbij een hoofdrol heeft gespeeld, dat er heel veel fouten zijn ­gemaakt, ook door de politiek, en dat we hoe dan ook een uitweg uit die crisis moeten vinden. Zorg, zekerheid en werk staan volgens de meeste mensen rechtstreeks op het spel. Vraag is dus niet of we een uitweg uit de crisis moeten zoeken, maar: welke? Elke partij geeft zijn eigen antwoord op de vraag of het liberaler of socialer moet. VVD en SP zijn uitgesproken exponenten van de liberale en de sociale optie. Andere partijen plaatsen zich daar ergens tussenin.

Alle partijprogramma’s zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau. Ook het onze. Conclusie: wat we willen, kan ook. We brengen het begrotingstekort terug, de staats­financiën op orde – terwijl we doen wat we beloven: eerlijker delen, de armoe bestrijden, de zorg beschermen, een duurzame toekomst mogelijk ­maken. Het zou heel erg fijn zijn als iedereen die de SP een warm hart toedraagt, dat allemaal doorvertelt aan ieder die het horen wil. Nog steeds zijn er veel stemmen en zetels te winnen. Het steunt me geweldig dat ik weet dat met mij nu onze hele partij ervoor gaat om in Nederland een beter ­beleid te realiseren, dat ons land menselijker en socialer maakt.

Het zijn historische tijden. Ik ben blij dat we er samen bij zijn. En ik bedank u nu al voor de bijdrage die u eraan levert.

Emile Roemer, fractievoorzitter SP