publicatie

Tribune 03/2012 :: Jan Marijnissen: 50.000 stel ogen, oren en ledematen

Tribune, maart 2012

Column

Jan Marijnissen

50.000 stel ogen, oren en ledematen

De SP is met ruim 45.000 leden een grote partij, de derde van het land. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn we met meer dan 500 leden gegroeid, netto. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de snelle en omvangrijke groei van de sympathie voor de SP. ‘We hebben een mooi en rijk land, een land om trots op te zijn. Heel veel mensen zetten zich dagelijks in voor een sociale samenleving. Toch zijn er de laatste vijfentwintig jaar ook dingen fout gegaan: in het onderwijs en in de zorg, in het toezicht op de financiële sector, bij de eenmaking van Europa, en bij de verdeling van de welvaart. Dat wil ik graag rechtzetten, de dingen rechtvaardiger en eerlijker maken’, aldus Emile Roemer in een folder die mensen oproept om ons te steunen door nu lid te worden. ‘Daarbij heb ik uw steun hard nodig. Als u het met mijn inzet eens bent, wilt u dan ook meedoen? Dan kunnen we samen werken aan een beter Nederland.’

De folder vermeldt verder het volgende:

Als SP zetten we ons in voor: fatsoenlijk loon voor fatsoenlijk werk; gedegen onderwijs; goede (gezondheids)zorg; natuur en een schoon milieu; rechtvaardige sociale zekerheid.

Als SP verzetten we ons tegen: groeiende tweedeling in de samenleving; toenemende armoede, ook onder werkenden; onnodige bureaucratie; ongewenste schaalvergroting; zinloze oorlogen in den vreemde.

Ook de beroemde dichtregels van Karel Glastra van Loon ontbreken niet:

Blijf niet mokkend aan de kant staan

Stel een daad en toon je moed

Laat je woede hand in hand gaan

Met het goede dat je doet

Laten we, nu het ijzer heet is, de smeedhamer ter hand nemen: op naar 50.000 leden, vijftigduizend mensen die rondkijken in de samenleving, goed beluisteren wat er leeft, en meehelpen om de partij te versterken.

Jan Marijnissen