publicatie

Tribune 1/2003 EEN van de 36.406 Geertje Boekhoudt

EEN

Tribune 10 januari 2003

van de 36.406

We treffen Geertje Boekhoudt aan op een de vrijdagmiddag na Nieuwjaar. Op de markt van de wijk Lage Landen in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. Samen met zes SP-collega's haalt ze handtekeningen op tegen de verhoging van de ziekenfondspremie. Vraagt een voorbijganger of dat wat uithaalt. Zegt Geertje Boekhoudt: 'Natuurlijk haalt dat wat uit. Hoe meer handtekeningen we ophalen, hoe duidelijker het protest-signaal dat we uiteindelijk aan minister De Geus van Sociale Zaken presenteren.' Regelmatig zijn SP'ers van de deelgemeente Prins Alexander op de markt te vinden. Of het nou om een actie tegen de verhoging van ziekenfondspremie, een enquête tegen de gewraakte 'Wijkvisie' of de verkiezingscampagne gaat. Zodoende is de SP een bekend gezicht in het oostelijk stadsdeel van de havenstad, waar meer dan 80.000 mensen (!) wonen.De geplande nieuwbouw erbij gerekend kan Alexander gemakkelijk de 100.000-grens overschrijden.

Geertje Boekhoudt (54)

Getrouwd met

Rieks

Hobby's:

Lezen (Nederlandse thrillers) en tuinieren

Grootste ergernis:

Onbeschoft gedrag

Bewondering voor:

Hoe mijn gehandicapte dochter knokkend door het leven gaat

'Daar staan maar weinig mensen bij stil,' zegt Geertje Boekhoudt die voorzitter van de tweekoppige SP-fractie in de deelraad is. 'Alleen in Amsterdam en Rotterdam zijn er deelraden. In mijn ogen wordt het belang daarvan zwaar onderschat. Ach, 't is maar de deelraad; zo'n uitspraak hoor ik vaak genoeg. Dat irriteert me, want de deelraden staan heel dicht bij de mensen en zijn een direct aanspreekpunt voor hen. De Coolsingel is heel ver weg.' Letterlijk, want Rotterdammers zeggen, dat je met de auto vanuit Alexander sneller in Gouda bent dan in hartje centrum. 'Bovendien; de Coolsingel stelt weliswaar het bestemmingsplan vast, maar de deelraad heeft het laatste woord over de inrichting ervan. En juist dat vinden de mensen heel belangrijk. Het zijn vaak de dingen net buiten de deur die ze bezighouden.'

Geertje is van huis uit groenontwerper. Jarenlang werkte op de Dienst Stadsontwikkeling in Rotterdam, waar ze verantwoordelijk was voor het ontwerpen van plantsoenen, speelplaatsen en sportvelden. Ze trouwde en verhuisde naar Groningen en later naar Friesland. In 1989 kwam ze terug naar Rotterdam, waar ze zich fulltime richtte op haar gezin. Dat er indirect oorzaak van was, dat ze een jaar of vijf geleden lid werd van de SP. Lachend: 'Ik was de laatste in mijn gezin die bij de partij kwam.

Mijn kinderen en mijn man waren al SP'er, terwijl ik nog bij de PvdA zat. Vaak genoeg spraken ze me aan op onderwerpen waarover ik me kwaad maakte, zoals de ziektewet. Mam, doe dan zélf wat, zeiden ze dan. Dat heb ik gedaan. Ik werd lid van de SP. Destijds lag de SP-fractie in Alexander op z'n gat. Ze vroegen me of ik interesse had, om het zaakje op de rails proberen te krijgen en dat heb ik toen samen met een aantal anderen gedaan.' Geertje kijkt met gemengde gevoelens terug op het jaar 2002. Het fenomeen Fortuyn was nergens sterker dan in Rotterdam en dat merkte ze zelf zeker. 'Op straat waren veel mensen gewoon niet aanspreekbaar.

Pim werd door velen gezien als een soort Verlosser die alle problemen wel even zou oplossen. Ik wilde daar graag met hen over praten, maar dat lukte vaak niet. Alles wat wij zeiden, werd tegen ons gebruikt. Soms op het onbeschofte af. Dialoog was vaak onmogelijk. Die stemming is nu, amper een jaar later, echt veel beter. We worden nu nog bijna uitsluitend positief benaderd als we de straat op gaan. Toch opmerkelijk hoe snel dat kan veranderen, hé?'

Inhoud

  • Column van Jan Marijnissen: Het geheim van de SP...
  • Geertje Boekhoudt, één van de 36.406
  • De SP wil geen regeringsverantwoordelijkheid dragen. De SP kan niet besturen. Dat zeggen de politieke tegenstanders. Maar klopt dat wel? Op zoek naar antwoorden in acht 'SP-praktijkcentra'.
  • Een oorlog tegen Irak is allesbehalve onvermijdelijk. Harry van Bommel over de dreigende catastrofe.
  • Een maand vol interviews, spreekbeurten en bijeenkomsten: Agnes Kant, de Andere Kant, een gesprek met de nummer 2 van de SP.
  • Wij moeten wijken voor de rijken, concluderen bewoners op de wachtlijst voor een sociale huurwoning.