publicatie

Tribune 1/2002 EEN van de 27.291

EEN

Tribune 18 januari 2002

van de 27.291

'Ik heb altijd wat met het milieu gehad. Ik snap niet dat mensen hun leefwereld zo kunnen vervuilen. Ja, om het geld, maar dan moet je wel heel kortzichtig zijn, want uiteindelijk kóst de milieuvervuiling alleen maar geld. Bij de keuze voor mijn studie speelde inderdaad het idee mee daar ga ik wat aan doen.

Ik word opgeleid voor wat heet een middenkaderfunctie milieutoezicht. Dat kan een bureaubaan bij een gemeente zijn, maar ook een meer technische functie, bijvoorbeeld het nemen van monsters. Een combinatie van beide spreekt mij het meest aan: nooit buiten komen om zelf op onderzoek uit te gaan, lijkt me erg saai.

Maar voorlopig ga ik eerst stage lopen bij het MilieuAlarmteam van de SP: milieuspeurder Harry Voss assisteren en als eigen project allerlei zaken in kaart brengen over de Nederlandse bedrijven die vallen onder de Seveso-richtlijn, bedrijven waar de gevolgen voor omgeving enorm groot zijn als er wat mis gaat.

Die stage wordt vast heel leuk.'

Alies Hoek (19)

Samenwonend met Gerrie

Studente MBO-Milieutoezicht

Hobby's: muziek maken, lezen en tuinieren

Grootste hekel aan: mensen die liegen

Bewondering voor: mensen die ondanks allerlei tegenslagen toch positief in het leven blijven staan

De eerste SP-activiteiten van Alies bestonden uit het posten bij Ikea, als onderdeel van de campagne tegen kinderarbeid. 'Ik kwam met mijn moeder bij Ikea en zag daar de SP'ers staan. Mijn vader was al SP-lid, en ik wist al van de actie af. Ik had meteen zoiets van ik wil meedoen.' Na Ikea kwamen er nieuwe campagnes, zoals die tegen een parkeergarage onder de Grote Markt van haar woonplaats Groningen, en vervolgens het opzetten van een actieve plaatselijke afdeling van ROOD, de jongeren in de SP.

'Op de eerste avond die we belegden kwam er één iemand opdagen. We hadden alleen een brief gestuurd naar de jongeren onder de SP-leden, en dat werkt dus niet. Maar uiteindelijk is er toch een actieve club van de grond gekomen, die zich aardig geweerd heeft in de landelijke ROOD-campagne voor een betere aanduiding van genetisch gemanipuleerd voedsel en die een eigen actie rond de woningnood voor jongeren heeft opgezet. Ook de avond over globalisering die we organiseerden onder het motto verbreed Genua was een succes.'

De ervaringen van Alies bewijzen dat een actieve SP-jongere echt óveral komt. Ze liep mee in de demonstratie bij de klimaattop in Bonn, werkte een aantal weekenden in de AJC-heemtuin op de Paasheuvel en maakte deel uit van de SP-delegatie op de waddenconferentie in het Deense Esbjerg. 'Wat me daar opviel, is dat de Denen heel anders met de Wadden omgaan dan de Nederlanders. De druk op het gebied is er veel minder zwaar. Er wordt een beetje gevist en een beetje gevaren, maar de haast industriële visvangst zoals wij de kennen, hebben ze daar niet. De Wadden zijn echt uniek. De uitgestrektheid die je daar ervaart, en de betekenis van het gebied voor de natuur op de hele wereld zijn zo geweldig: daar kun je niet zuinig genoeg op zijn.'

Bij ROOD leerde Alies ook haar huidige vriend Gerrie kennen. Het gevolg daarvan was een verhuizing van Groningen naar Arnhem die zeer onlangs plaatsvond. 'Dat is wel wennen. Aan de mensen, aan de omgeving, aan de stad. En het betekent ook dat ik een nieuwe band moet zoeken om keyboards te kunnen spelen. Dus, als je er nog eentje weet…'

Inhoud

  • Column van Jan Marijnissen: Een gelukkig en strijdbaar 2002
  • Met een zak geld mochten drie bouwmaatschappijen hun fraude afkopen bij de aanleg van de Schipholtunnel. 'Klassenjustitie!' riep SP'er Remi Poppe in de Kamer. Heeft hij gelijk? Is 'schikken' in dit geval een normale zaak of worden daadwerkelijk mensen met geld en macht anders behandeld door Justitie?
  • Ze woont in een kraakpand en is gedreven actievoerder. 'Wat mij betreft kun je heel ver gaan, zolang je maar niemand in gevaar brengt,' vertelt Krista van Velzen (27), opvallende nieuwkomer op de vijfde plaats van de SP-kandidatenlijst. 'Als je de wereld wilt verbeteren, moet je natuurlijk in je eigen leven beginnen.'
  • Het klinkt zo mooi: de vervuiler betaalt. Dus voeren steeds meer gemeenten Diftar in: 'gedifferentieerd' betalen voor het ophalen van huisvuil, per gewicht en per soort. De gevolgen zijn echter rampzalig…
  • Over een paar maanden is ze minister-af. Maar waarom is Els Borst er in hemelsnaam niet eerder mee opgehouden? De puinhoop die zijn als minister van Volksgezondheid achterliet, is ronduit onthutsend.
  • Cartoons van Kees Willemen en Saarloos / Nieuws / Agenda / SP op internet, radio en tv / Bulletin Board / De woorden uit de mond / Brieven / ROOD-pagina / Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen.