publicatie

Tribune 1/2002 Column Jan Marijnissen: Een gelukkig en strijdbaar 2002

Tribune 19 januari 2002

Jan Marijnissen

Een gelukkig en strijdbaar 2002

2002 wordt voor u een gelukkig jaar, een jaar waarin uw dromen werkelijkheid worden. Gewoon een fijn jaar voor u en degenen die u dierbaar zijn. Dat wens ik u toe.

2002 wordt echter ook het jaar van de afrekening.

PvdA en D66 proberen nu uit alle macht afstand te nemen van de laatste acht jaar waarin ze verantwoordelijk waren voor het beleid. Ze stellen zich nu op als de pyromaan die 'Brand!' roept. In Paars I en Paars II hebben ze de kans gehad onze maatschappij echt vooruit te helpen, beschaafder te maken. Maar ondanks dat het economisch tij mee zat, hebben ze de publieke sector verwaarloosd, uitverkoop gepleegd van belangrijke voorzieningen en de sociale tweedeling vergroot. Nu roepen ze om het hardst dat het na de verkiezingen anders moet. De PvdA kiest nu voor het radicale midden. U mag raden wat dat betekent!

2002 wordt als een kruispunt. U en de andere kiezers beslissen dit jaar of we rechtdoor gaan met de paarse partijen, of we rechtsaf gaan met de VVD, het CDA en Leefbaar Nederland, of dat we de eerste afslag links nemen door te kiezen voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit: de SP dus.

2002 moet het jaar van de sociale wederopbouw worden.

Teveel is er de afgelopen jaren afgebroken: In de zorg, het onderwijs, het vervoer, de politie, de rechterlijke macht, de openbare ruimte.

2002 moet ook het jaar van de gelijkheid worden.

Teveel zijn in de afgelopen jaren de rijken rijker en de armen armer geworden. Onder Paars konden de zakkenvullers aan de top van het bedrijfsleven gewoon hun gang gaan. Ondertussen groeiden er 500.000 kinderen in armoede op.

2002 moet het jaar van natuur en milieu worden.

Teveel zijn de rechten van het dier, de natuur en de omgeving geschonden. Een dier is meer dan een lap vlees. Om puur economische redenen werden honderdduizenden beesten meedogenloos afgemaakt. De natuur verslonsde verder, overal verrezen bedrijfsgebouwen.

En 2002 moet het jaar van de gerechtigheid worden.

Teveel mensen zijn verstoken van schoon drinkwater, voldoende voedsel en een fatsoenlijk bestaan. Paars heeft niets gedaan aan een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld. Ook hierin volgden wij gewoon de VS door steun de blijven verlenen aan de politiek van het IMF en de WTO.

Dit jaar wordt een belangrijk jaar in de strijd voor een rechtvaardiger wereld. Ik reken op uw steun.

Inhoud

  • Column van Jan Marijnissen: Een gelukkig en strijdbaar 2002
  • Met een zak geld mochten drie bouwmaatschappijen hun fraude afkopen bij de aanleg van de Schipholtunnel. 'Klassenjustitie!' riep SP'er Remi Poppe in de Kamer. Heeft hij gelijk? Is 'schikken' in dit geval een normale zaak of worden daadwerkelijk mensen met geld en macht anders behandeld door Justitie?
  • Ze woont in een kraakpand en is gedreven actievoerder. 'Wat mij betreft kun je heel ver gaan, zolang je maar niemand in gevaar brengt,' vertelt Krista van Velzen (27), opvallende nieuwkomer op de vijfde plaats van de SP-kandidatenlijst. 'Als je de wereld wilt verbeteren, moet je natuurlijk in je eigen leven beginnen.'
  • Het klinkt zo mooi: de vervuiler betaalt. Dus voeren steeds meer gemeenten Diftar in: 'gedifferentieerd' betalen voor het ophalen van huisvuil, per gewicht en per soort. De gevolgen zijn echter rampzalig…
  • Over een paar maanden is ze minister-af. Maar waarom is Els Borst er in hemelsnaam niet eerder mee opgehouden? De puinhoop die zijn als minister van Volksgezondheid achterliet, is ronduit onthutsend.
  • Cartoons van Kees Willemen en Saarloos / Nieuws / Agenda / SP op internet, radio en tv / Bulletin Board / De woorden uit de mond / Brieven / ROOD-pagina / Theo de Buurtconciërge; strip van Wim Stevenhagen.