publicatie

Tribune 11/2002 EEN van de 33.333 Marcel Kersten

EEN

Tribune 15 november 2002

van de 33.333

'Steeds meer begon ik me te ergeren aan de houding van sommige mensen om me heen. Steen en been klagen over misstanden en vervolgens zeggen: Tja, het is nou eenmaal niet andersof: De politiek doet er toch niets aan. Of het nou over woningsloop, gehandicapten, Irak of Kyoto ging… voortdurend kwam ik die fatalistische standpunten tegen. Het heeft me gesterkt om me begin dit jaar aan te melden en actief te worden bij de club waar ik al langer sympathie voor koesterde: de SP. Ik wilde gewoon niet langer meer aan de kant blijven staan.' Voor Marcel Kersten, tweedejaars student MBO-administratie, raakte toen alles in een stroomversnelling. Vrijwel meteen begon de kersverse SP'er zijn woonplaats te 'inventariseren'. Er bleken zo'n twintig partijgenoten in het Zuid-Gelderse stadje te zijn. De ledenwerfcampagne van afgelopen voorjaar verdubbelde dat aantal. 'Hier stemde tijdens de Kamerverkiezingen zeven procent van de mensen op de SP. Erg hoog voor een plaats waar op dat moment nog geen lokale afdeling actief was.

Marcel Kersten (22)

Vrijgezel

Hobby's:

reizen, internet (klassieke) muziek, winkelen

Grootste ergernis:

fatalisme

Bewondering voor:

de componist Gustav Mahler ('en dan vooral de Vierde Symfonie')

De SP in Nijmegen trok me toen aan mijn jas en zei, dat dit een uitgelezen kans was om aan de oprichting van een afdeling te gaan werken. Ik besloot om die kar te gaan trekken. Niet omdat ik zo nodig de leider wil zijn, maar puur uit overtuiging. We hebben nu zo'n veertig actieve leden en zonder hen zou ik natuurlijk helemaal nergens zijn. Het is een hele fijne club mensen, waarmee het plezierig werken is.' Al snel was de eerste actie een feit. Marcel: 'Ik hoorde van de plannen van de gemeente met de WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten). Vroeger kregen WVG-gerechtigden een redelijke vergoeding. Die zouden ze komend jaar moeten afstaan en in plaats daarvan worden ze in de regio-taxi gepropt. Verplicht. Asociaal vind ik dat. De mensen raken zo nóg meer van hun sowieso al beperkte vrijheid kwijt. Samen met een aantal partijgenoten heb ik toen een enquête gehouden, omdat we wel eens wilden weten hoe de betrokken zélf over de plannen dachten. En toen bleek dat een overgrote meerderheid van de betrokkenen mijn standpunt deelde. Dat hebben we naar buiten gebracht en zijn ermee naar de gemeente gestapt. Dat hakte er wel in, ja. De SP-methode zijn ze niet gewend. Maar dat komt nog wel. We zijn namelijk met nog meer dingen bezig. Verkeersveiligheid, woningsloop enzovoorts.'

Volgens Marcel maakt de gevestigde politiek in Groesbeek het de SP niet echt moeilijk. Smalend maakt hij melding van het besluit om een fietscrossbaan vlakbij bejaardenhuisjes aan te leggen. Groesbeek is een plaats van zo'n 20.000 inwoners, ingeklemd tussen Nijmegen in het noorden, Limburg in het zuiden en de 'Grens van de Duitse heuv'len' in het oosten. Wijd en zijd bekend door onder meer de doortocht van de Vierdaagse, twee razendpopulaire uitgaanscentra die mensen uit heel

Nederland trekken en het Bevrijdingsmuseum. Maar een stevig SP-geluid was er tot voor kort nog niet. 'Je kunt best stellen dat we in een gat in de markt doken in Groesbeek,' vertelt Marcel. 'Eigenlijk is dat heel raar, want in feite knokken we voor dingen die mensen vroeger heel normaal vonden. Maar juist daarom vind ik, dat in elke Nederlandse gemeente een SP-afdeling gerechtvaardigd is. Al is het maar als waakhond. En ik hoef niet ver te gaan om te zien, wat er dan kan gebeuren. In Nijmegen en Boxmeer, hier in de directe omgeving, zit de SP sinds het voorjaar in het college! Ik bedoel maar.'

Inhoud

  • Column van Jan Marijnissen: Na Venlo: wat nu? Over zinloos geweld, oorzaken en reacties
  • Marcel Kersten, één van de 33.333
  • De Nederlandse kiezer vindt Jan Marijnissen de meest betrouwbare politicus van het land. De SP staat in alle opiniepeilingen op winst. 'Als we nu niet winnen stap ik op', zegt hij. Een uitgebreid gesprek met de ontspannen maar strijdlustige lijsttrekker in ingewikkelde tijden.
  • Ierdeen zei er rekening mee gehouden te hebben, maar uiteindelijk kwam de val van het kabinet Balkenende toch nog overwachte. De SP is klaar voor de verkiezingen: verslaggever Rob Janssen nam een kijkje in de keuken en constateerde dat de steun, zowel van binnen als buiten de partij met de dag groeit.
  • Jaren terug voorspelde Herman Beekers al gouden tijden voor de combinatie SP en internet. Inmiddels heeft de SP een echt webteam en is www.sp.nl de beste politieke website van Nederland. Het succesvolle SP-webteam gaat ook in de campagne voor 'meer, sneller en beter'.
  • Het zijn gouden tijden voor politieke tekenaars. Sinds het aantreden van het kabinet Balkenende ligt het materiaal letterlijk op straat. Kijk en lees mee met de visie van Len Munnik, Kees Willemen, Pim Vermaat (Krekels) en Wim Stevenhagen.