publicatie

Tribune 11/2000: Column Jan Marijnissen

Tribune 17 november 2000

Van beschaving, Kok en armoede

Het was klokslag 12.00 uur toen minister Van Aartsen de Tweede Kamer liet weten dat hij op 8 oktober wél de naam van Lubbers aan Kok had gemeld. De minister-president was het niet opgevallen. Twee mannen, twee lezingen: conclusie de twee heren liggen elkaar niet zo erg. Nieuws, nieuws, groot nieuws! Alle kranten openen ermee, net als de journaals op radio en tv. Tja, ik was niet bij het bewuste debat. Niemand van de SP trouwens.

Moe, vreselijk moe word ik ervan. Zijn dit nou de zaken waarover de Tweede Kamer zich druk moet maken? Natuurlijk, het ziet er niet goed uit naar buiten toe, maar wat kan mij het schelen of de dames en heren in het paarse kabinet elkaar liggen of niet. Wat dóen ze? Díe vraag houdt me bezig.

Ze doen in ieder geval niets aan de armoede. In tien jaar tijd is die niet verminderd, stellen de Erasmus Universiteit en het SCP vast. 673.000 huishoudens zitten op het bestaansminimum. 354.000 kinderen ondervinden er dagelijks de gevolgen van. Deze kinderen lopen achterstanden op die ze slechts bij hoge uitzondering in hun latere leven weer kunnen goed maken. En dat ondanks het feit dat we jaren achter elkaar een enorme economische groei hebben. De zorg voor de armen is in een beschaafd land de taak van de overheid (ons allemaal dus). ‘Nederland verliest zijn beschaving,’ zegt de SP in de onlangs gestarte campagne. En dat klopt. We zijn net gestart, maar nu al is duidelijk dat velen onze opvatting delen. Nu zijn we nog bezig met vingeroefeningen, vanaf het volgend voorjaar wordt het écht serieus. We beginnen dan met een grootscheepse campagne en zullen niet rusten zolang er niet een einde komt aan de afbraak. Ik reken nu en dan op u!

Inhoud

  • Nieuws: Het Binnenhof / Aktie / Bulletin Board

  • Column Jan Marijnissen: Van beschaving, Kok en armoede.

  • De takabsindustrie ligt onder vuur. Zware beschuldigingen – samenzwering, smokkel, manipulatie van wetenschappelijk onderzoek en marketing gericht op kinderen – vliegen Philip Morris en RJ Reynolds om de oren. De miljardenclaims stapelen zich op.

  • Rick de Leeuw, zanger en tekstschrijver van Tröckener Kecks, droomde van een carrière als tweede Johan Cruijff. Tot hij The Jam zag spelen. ‘Ik was op slag voor de muziek gewonnen. Dit was voetbal met gitaren en je kon er nog bij drinken ook!’
  • Vrede tussen Israël en de Palestijnen lijkt verder weg dan ooit. Radi Suudi van de Joods-Palestijnse Dialoog ziet een belangrijke taak voor de internationale gemeenschap: afdwingen dat Israël de bezette gebieden teruggeeft.

  • De kinderen in Nederland hebben minder speelruimte tot hun beschikking dan auto’s aan parkeerplaats. Is dat erg? Ja, zegt ‘Alles Kids’, want buiten spelen is letterlijk van levensbelang!

  • In augustus 1999 ‘demonteerden’ tien mannen de McDonald’s-vestiging in het Zuid-Franse stadje Millau. Hun leider, José Bové van de boerenbond Confédération Paysanne, kreeg de status van een nationale held. Het waarom vertelt de derde aflevering van onze serie over globalisering.

  • Superjohan Stekelenburg is niet alleen burgemeester van Tilburg, maar heeft ook nog 18 andere functies en laat zich daar vorstelijk voor betalen. Niets aan de hand, ik sta altijd klaar voor de stad, zegt hij. De Tribune zet daar grote vraagtekens bij.