Verkeer en openbaar vervoer

Veel bus- en spoorlijnen zijn sinds de verkoop en privatisering van ons openbaar vervoer verdwenen of uitgekleed. De SP vindt dat openbaar vervoer betaalbaar en toegankelijk voor iedereen moet zijn. Dat is goed voor de portemonnee én het milieu. Het openbaar vervoer is een basisvoorziening die in publieke handen hoort te zijn en niet mag worden verkwanseld aan de markt. 

Rekeningrijden is een slecht plan. Mensen op hoge kosten jagen is niet sociaal, zeker als er geen alternatief is voor de auto omdat het openbaar vervoer te duur is geworden of is wegbezuinigd.

De SP kiest niet voor de aanleg van nieuwe snelwegen ten koste van natuur en investeert in infrastructuur die schone en gezonde mobiliteit mogelijk maakt voor de wandelaar, fietser en OV-reiziger. 

De uitstoot van vrachtverkeer moet omlaag en onze wegen kunnen beter benut worden door meer te transporteren via het water. De binnenvaart zorgt voor duurzaam en efficiënt transport en kan daarom op onze steun rekenen. De SP wil de (klimaat)impact van de luchtvaart verkleinen en is tegen het openen van Lelystad Airport en het starten met extra aanvliegroutes.

Onze standpunten

Onze mensen

Recente berichten over Verkeer en openbaar vervoer