Succes: Stop op prijsstijgingen aan de pomp en in ov

Tanken aan de pomp en een kaartje voor het openbaar vervoer zijn hartstikke duur. 'De SP wil dat de kosten voor vervoer omlaag gaan, zowel voor mensen die afhankelijk zijn van een auto als van het openbaar vervoer. Steeds meer mensen zien de kosten van hun levensonderhoud alsmaar stijgen. Zo ook de kosten om op het werk te komen of familie en vrienden te bezoeken. Een verdere accijnsverhoging aan de pomp maakt het gebruik van de auto onbetaalbaar. Ook de prijsstijgingen voor een kaartje voor de bus, metro of trein maken het openbaar vervoer voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Dat staan wij niet toe', aldus SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. Voorstellen die de SP hiervoor indiende met verschillende politieke partijen werden aangenomen.

Marijnissen: 'De SP ziet geen tegenstelling tussen werkende en studerende mensen die afhankelijk zijn van de auto en afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Het betaalbaar houden van vervoer en andere basisvoorzieningen voor mensen, zijn wat de SP betreft ├ęcht sociale keuzes.'

Voor het betaalbaar houden van vervoer deed de SP twee voorstellen. Allereerst gaat de geplande verhoging van de accijns op brandstof niet langer door. Hiermee wordt voorkomen dat benzine en diesel vanaf 1 januari aanstaande flink zouden stijgen, tot wel 21 cent per liter. Dit is in het bijzonder belangrijk voor de miljoenen Nederlanders die op plekken wonen waar openbaar vervoer is verdwenen en voor mensen die nu geen alternatief hebben voor de auto. Daarnaast wordt voorkomen dat kaartjes voor het openbaar vervoer nog duurder worden, zodat reizen met bijvoorbeeld de bus of de trein niet onbetaalbaar wordt.

Betrokken SP'ers