publicatie

Spanning maart 2012 :: Geen wolf in schaapskleren

Spanning, maart 2012

Burgers weten heel goed waar de SP voor staat en steunen dat ook nog eens

Geen wolf in schaapskleren

Het verhaal dat SP het alleen maar goed doet in de peilingen omdat kiezers niet zouden weten waar de SP voor staat, klopt niet. Herhaald onderzoek door verschillende onderzoeksbureaus laat zien dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking voorstander is van een sociale weg uit de crisis. Een hoopvol signaal.

Tekst: Arjan Vliegenthart

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Begin vorige maand zette PVV-leider Geert Wilders de aanval op de SP in. Volgens hem zou de Nederlandse burger niet weten waar de SP voor staat. En zodra hij dat zou weten, zou de steun voor de SP als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar klopt dat wel?

De uitspraken van Wilders waren voor het onderzoeksbureau TNS-NIPO aanleiding om te onderzoeken wat de Nederlandse burger nu precies van de SP-standpunten vindt.

De conclusies van TNS-NIPO waren helder. De burger is het in grote lijnen eens met de SP. In het rapport staat het als volgt: ‘Vooralsnog houden Nederlanders hun hart nog niet vast, als er concrete stellingen uit het verkiezingsprogramma van de SP aan Nederlanders worden voorgelegd.’ Sterker nog, veel PVV-stemmers waren het ook in hoofdlijnen eens met de belangrijkste standpunten uit het laatste verkiezingsprogramma. Dat geldt overigens ook voor veel PvdA-kiezers, die het in hoofdlijnen met de SP eens zijn.

En dat is overigens al een hele tijd zo. Tijdens de laatste verkiezingscampagne peilde Maurice de Hond ook al hoe de SP-standpunten lagen onder de bevolking. Zijn conclusies worden door het TNS-NIPO-onderzoek opnieuw onderstreept. De Hond legde 20 standpunten van de SP voor aan zijn onderzoekspanel. Van de 20 voorgelegde SP-kernpunten krijgen er 19 steun van meer dan de helft van het electoraat. Daaronder spraakmakende SP-voorstellen als het houden van de AOW-leeftijd op 65 (55% totale electoraat voor), een stop invoeren op marktwerking in de zorg (67%), geen JSF-vliegtuigen aanschaffen (75%), het laten bijdragen van banken in de kosten van de financieel-economische crisis (85%) en een verbod op bonussen bij banken met staatssteun (92%). Het enige SP-voorstel dat geen meerderheid krijgt onder het Nederlandse electoraat is het plan om strafrechtelijke boetes inkomensafhankelijk te maken. Dat voorstel moet het doen met ‘slechts’ 44% voorstanders.

De onderzoeksresultaten van TNS- NIPO en De Hond passen in een bredere ontwikkeling. Al jaren komt het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP) tot de conclusie dat de meeste burgers voorstander zijn van kleinere inkomensverschillen en een sterke verzorgingsstaat. Hun grootste vrees, zo blijkt ook uit verschillende jaarrapportages van het SCP, is juist dat de overheid daar geen zorg meer voor draagt en dat de solidariteit in de samenleving afneemt.

Verschillen tussen kiezers op sociaal-economische thema’s